Nimeni nu ar răspunde afirmativ la invitația de a i se injecta sub piele câteva grame de substanțe utilizate la polizarea caroseriei autoturimului sau funingine produsă prin arderea țițeiului brut și, cu toate acestea, foartă multă lume își face tatuaje fără să știe că manopera constă tocmai în injectarea unor astfel de substanțe, scrie Deutsche Welle.
"Substanțele folosite pentru crearea tatuajelor de durată și de mare contrast au fost dezvoltate pentru imprimante și mașini", spune Wolfgang Bäumler, profesor la departamentul de dermatologie de la Universitatea din Regensburg.
Marile companii chimice produc pigmenții coloranți utilizați în tatuaje, dar mai ales pentru industrie, iar companii mai mici cumpără pigmenții pentru a face din ei cerneală de tatuaj.
"Industria chimică spune că aceste substanțe nu au fost testate niciodată pentru injectarea sub piele", a declarat Peter Laux de la Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor din Germania. "Pur și simplu nu au fost făcute pentru asta", atrage atenția Laux.
Culorile folosite în cerneala pentru tatuaje trebuie să fie absolut insolubile în apă, a subliniat la rândul său Wolfgang Bäumler adăugănd că numai în acest fel ele nu prezintă un risc pentru sănătate.
De asemenea, studii recente ne-au arătat că doar două treimi din cerneala utilizată pentru tatuaje rămâne în piele, cealaltă treime răspândindu-se în corp. "Ea migrează în sânge, ganglionii limfatici, organele interne și nimeni nu știe unde sau ce se întâmplă cu ea", spune Bäumler.