Alexitimia este un termen puțin cunoscut, dar descrie o dificultate cu care se confruntă mulți oameni: probleme în identificarea, diferențierea și exprimarea emoțiilor. Aceasta afectează modul în care oamenii se raportează la emoțiile lor, fie la locul de muncă, în relații sau în interiorul propriei persoane. Alexitimia poate influența și modul în care o persoană analizează mediul înconjurător și interacționează cu lumea, scrie sciencealert.com.
Este dificil de spus dacă cineva cunoscut are alexitimie, iar adesea persoana afectată nu este conștientă de asta. Fiind un fenomen interior, e greu de recunoscut din exterior.
Termenul „alexitimie” a fost descris pentru prima dată în cercetări din anii 1970 și, deși nu există un diagnostic clinic pentru aceasta, se estimează că afectează aproximativ 10% din populație. Cuvântul provine din greacă: „a” (negație), „lexis” (cuvinte) și „thymia” (suflet sau emoții), traducându-se aproximativ prin „fără cuvinte pentru emoții”.
Alexitimia este strâns legată de interocepție – capacitatea de a interpreta și denumi stările interne. Persoanele cu interocepție redusă, întâmpină dificultăți în a identifica senzațiile precum foamea, setea, oboseala, excitația sau durerea.
Alexitimia se manifestă diferit de la individ la individ
Important de menționat este că alexitimia nu se manifestă la fel pentru toată lumea. Este mai comună la persoanele cu autism, unde procentul variază între 33% și 66%, comparativ cu populația generală. De asemenea, apare mai frecvent la persoanele cu tulburare obsesiv-compulsivă, tulburare disforică premenstruală, stres post-traumatic, anxietate sau depresie. Unii oameni trăiesc dintotdeauna cu alexitimie, în timp ce alții o dobândesc în urma unor traume.
Când o persoană nu reușește să-și identifice emoțiile, este mai predispusă să le suprime sau să ignore aceste senzații, reducând șansele de a le gestiona. Astfel, devine mai dificil să își regleze emoțional stările, iar sentimentul de copleșire poate apărea mai des.
Persoana se concentrează pe ceea ce se întâmplă în jurul său, în loc să-și examineze propriile emoții
Un aspect specific al alexitimiei este orientarea gândirii către exterior, în care persoana se concentrează pe ceea ce se întâmplă în jurul său, în loc să-și examineze propriile emoții pentru a înțelege situația. Cineva cu alexitimie ar putea să fie nevoit să privească înapoi la un eveniment pentru a înțelege ce a simțit în acel moment, folosindu-se de indicii contextuale. În timp, își ajustează comportamentul pentru a face față unor astfel de situații.
Pentru persoanele cu autism, alexitimia poate complica interpretarea indiciilor sociale, cum ar fi expresiile faciale, ceea ce poate duce la situații copleșitoare și chiar crize emoționale. Cei cu alexitimie pot, de asemenea, să reacționeze diferit la evenimente care provoacă emoții comune – cum ar fi anunțul decesului unei celebrități sau o invitație la o nuntă. Reacțiile lor pot părea neobișnuite, ceea ce duce adesea la neînțelegeri și frustrare în relațiile cu ceilalți.
Conștientizarea emoțională
Alexitimia afectează modul în care o persoană percepe și interpretează emoțiile, de la senzațiile fizice din corp până la recunoașterea lor ca emoții specifice și alegerea unei reacții. Înțelegerea punctului exact în care o persoană întâmpină dificultăți în acest proces poate ajuta la identificarea tipului de sprijin de care are nevoie.
Chiar dacă alexitimia poate afecta legătura unei persoane cu propriile emoții, conștientizarea emoțională este o abilitate care poate fi dezvoltată la vârsta adultă și îmbunătățită în timp. Practicarea numirii emoțiilor și senzațiilor fizice este o strategie care îi poate ajuta pe cei cu alexitimie să se înțeleagă mai bine. O altă strategie este învățarea modului în care aceste senzații sunt reprezentate în corp.