Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Cât de des ar trebui să schimbăm lenjeria de pat? Sfaturile specialiștilor pentru a ne feri de bolile de piele

Cât de des ar trebui să schimbăm lenjeria de pat? Sfaturile specialiștilor pentru a ne feri de bolile de piele

barbat care schimba lenjeria de pe pat
Majoritatea oamenilor își schimbă așternuturile de pat după câteva săptămâni. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    12 Oct 2024   •   18:41

Majoritatea oamenilor își schimbă așternuturile de pat după câteva săptămâni. Experții, însă, avertizează că acest lucru ar putea fi periculos pentru sănătate, transmite independent.co.uk.

Potrivit unui sondaj efectuat pe 2.000 de adulți din Marea Britanie, realizat de Churchill Home Insurance, majoritatea oamenilor spală așternuturile de pat la fiecare două săptămâni. Alți 29% au spus că și-au spălat cearceafurile în fiecare săptămână, în timp ce 7% au recunoscut că le spală doar o dată la două luni sau mai puțin.

Nespălarea regulată a așternuturilor poate duce la tot felul de probleme pentru piele, calitatea somnului și poate afecta chiar și sistemul imunitar.

„Pe timpul nopții pielea se regenerează, iar celulele moarte ale pielii se adună în așternut alături de transpirația, murdăria și resturile pe care corpul tău le-a acumulat în timpul zilei. Nespălarea regulată a lenjeriei de pat poate lăsa pielea expusă la murdărie, sebum, produse cosmetice și alte resturi, care nu numai că vor provoca acumularea acarienilor, dar pot duce la focare de afecțiuni precum acnee, erupții cutanate sau eczeme”, explică Nina Prisk, expert la o clinică din Londra. 

Probleme respiratorii

Din cauza acestor bacterii am putea avea chiar și probleme respiratorii.

„Acarienii de praf sunt o mare problemă pentru persoanele care suferă de alergii”, a mai explicat un expert.

În plus, dormitul în aceleași cearceafuri prea mult timp poate afecta sistemul imunitar, mai ales dacă împărțiți patul cu un partener care nu s-a simțit bine. Bacteriile și virusurile pot trăi ore întregi pe țesăturile moi.

Deci, cât de des ar trebui să vă spălați așternuturile pentru a evita toate aceste probleme? 

Specialiștii spun că „ar trebui să spălăm lenjeria săptămânal sau la fiecare două săptămâni doar dacă nu dormim zilnic în acel pat”. 

Cum le spălăm corect

Modul în care vă spălați cearceafurile este, de asemenea, important.

În timp ce mulți dintre noi apelăm la balsam atunci când le spălăm, crezând că le va face mai moi și mai confortabile, utilizarea acestuia le poate strica, de fapt, la fel ca și procesul de spălare, dacă nu este efectuat corect, potrivit lui Catherine Morris, director general la o companie care furnizează lenjerie de pat la hoteluri de cinci stele.

„Oricât de tentant ar fi, balsamul de rufe nu este cel mai bun prieten al lenjeriei, deoarece poate acoperi firele cu un reziduu fin, care îi distruge moliciunea și culoarea. Vă sugerăm să spălați cearceafurile de bumbac separat de celelalte rufe, pentru a preveni potențiala agățare de fermoare sau nasturi”, explică ea.

De asemenea, specialiștii ne recomandă să cumpărăm cearceafuri din bumbac sau in, iar dacă ne interesează și culorile, putem alege între albastru, verde, roz sau culori neutre, cum ar fi bej, gri și alb, opțiuni excelente pentru un somn cât mai liniștit și odihnitor.

 

×
Subiecte în articol: experti pat lenjerie pat boli
Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Vezi toate știrile din Viață sănătoasă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close