Efectele curentului de aer rece asupra sănătății sunt subiecte dezbătute frecvent, iar doctorul Mihail Pautov a abordat această temă în emisiunea MediCOOL de la Antena 1. Folosind experimente simple, Pautov a explicat cum acționează aerul rece asupra organismului și cât de mult adevăr conține expresia „te trage curentul”.
De unde vine expresia a „te trage curentul”
Această expresie este adesea asociată cu miturile populare, dar nu este exclusiv românească. Termeni similari se regăsesc în țări precum Germania, Rusia și Coreea de Sud. Studiile arată că expunerea constantă la un mediu rece poate crește riscul de torticolis (rigiditate a gâtului), dureri de spate și spasme musculare.
Temperatura corporală și aerul rece
În cadrul emisiunii, doctorul Pautov a folosit o cameră termică pentru a demonstra impactul curentului rece asupra corpului. Temperaturile normale ale pielii, menținute la 37 °C, au apărut pe ecran ca fiind roșii. Apoi, un uscător de păr (föhn) a fost folosit pentru a crea un curent de aer rece pe spatele unei persoane. Rezultatele au arătat o scădere locală a temperaturii corporale, ceea ce a produs un disconfort ușor și o senzație de frig.
Cum răspunde organismul la aerul rece
Aerul rece declanșează un proces numit vasoconstricție, în care vasele de sânge și mușchii se contractă pentru a conserva căldura corporală. Acest fenomen poate duce la spasme musculare, însă nu este suficient pentru a provoca diferite afecțiuni mai grave, precum torticolis, de unul singur. Cu toate acestea, poate fi un factor declanșator în anumite condiții.
Percepția curentului în mișcare
Medicul a realizat un al doilea experiment în care le-a cerut spectatorilor să-și miște mâinile într-o încăpere cu o temperatură ambientală de 22°C. Mișcarea a accentuat percepția curentului de aer rece. Doctorul a explicat că, atunci când corpul stă nemișcat, se formează o pătură subțire de aer cald în jurul pielii, care acționează ca un strat protector. Un curent de aer rece perturbă această barieră, reducând temperatura locală.
Așadar, deși curentul rece nu este singura cauză a rigidității musculare, expunerea constantă la temperaturi scăzute poate contribui la apariția disconfortului sau a problemelor musculare. Mitul „te trage curentul” are o bază științifică, dar este adesea exagerat. Pentru a evita posibilele efecte negative, este îndeajuns să ne protejăm corespunzător în medii reci.