Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Care este mai periculos pentru sănătate: zahărul din dulciuri sau din sucuri? ”Are un risc mai mare de a produce boli”

Care este mai periculos pentru sănătate: zahărul din dulciuri sau din sucuri? ”Are un risc mai mare de a produce boli”

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 08:12 05 Ian 2025 Modificat la 08:12 05 Ian 2025
dulciuri sucuri
Băuturile îndulcite au fost asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare comparativ cu prăjiturile. Foto: Getty Images

Tipul de dulce consumat poate influența impactul acestuia asupra sănătății, arată un studiu recent. Băuturile îndulcite au fost asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare comparativ cu prăjiturile, a explicat Suzanne Janzi, doctorand în epidemiologie nutrițională la Universitatea Lund din Suedia, citată de CNN.

Publicat luni în revista Frontiers in Public Health, studiul a analizat dieta și stilul de viață a aproape 70.000 de bărbați și femei suedezi între 1997 și 2009. Cazurile de boli cardiovasculare – inclusiv accidente vasculare cerebrale, infarcturi și insuficiență cardiacă – au fost colectate din registrele naționale de sănătate până în 2019.

Cercetătorii au analizat consumul de zahăr în trei categorii: băuturi dulci, dulciuri precum produsele de patiserie și îndulcitori precum mierea sau zahărul adăugat în ceai sau cafea.

Consumul de băuturi dulci (inclusiv sucuri carbogazoase și băuturi din fructe care nu sunt sucuri naturale) a fost asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare decât consumul de produse dulci de patiserie. Cu toate acestea, persoanele care consumau cele mai mici cantități de zahăr nu au avut cel mai scăzut risc de boli cardiovasculare, a adăugat Janzi.

Este lipsa zahărului mai dăunătoare?

Este important de menționat că studiul este observațional, ceea ce înseamnă că, deși cercetătorii au identificat corelații, nu pot afirma cu certitudine că felul în care oamenii consumă zahăr cauzează diferențele în ratele bolilor cardiovasculare, a precizat Janzi.

Cercetătorii au ajustat rezultatele pentru factori precum vârsta, sexul, consumul de alcool, fumatul, nivelul de exerciții fizice și indicele de masă corporală (IMC). Totuși, pot exista factori suplimentari care nu au fost incluși în analiză.

Dr. Robert Eckel, profesor emerit de medicină la campusul medical Anschutz al Universității din Colorado și fost președinte al Asociației Americane a Inimii, a menționat că rezultatele sunt limitate de populația studiată, care era predominant de origine europeană.

Factori externi ar putea explica asocierea dintre consumul scăzut de zahăr și riscul crescut de boli cardiovasculare, deoarece nu există mecanisme biologice care să susțină această legătură, a explicat Janzi.

„O teorie este că persoanele cu un consum foarte scăzut de zahăr îl înlocuiesc cu alte alimente sau nutrienți nesănătoși”, a adăugat ea.

De asemenea, cei care limitează consumul de zahăr la niveluri extrem de scăzute ar putea face acest lucru din cauza unor afecțiuni de sănătate preexistente sau ar putea avea diete restrictive care nu oferă toți nutrienții esențiali, a explicat Janzi.

Un alt factor ar putea fi tradiția socială suedeză numită „fika,” în care oamenii se adună pentru a savura cafea și produse de patiserie. „Această practică este atât de înrădăcinată în societatea suedeză încât multe locuri de muncă au pauze de ‘fika’ programate zilnic,” a spus Janzi. Consumul de dulciuri în timpul acestor interacțiuni sociale ar putea fi legat de relațiile sociale, despre care se știe că au legături cu sănătatea cardiovasculară.

Totuși, conexiunea dintre consumul scăzut de zahăr și riscul cardiovascular mai mare necesită studii suplimentare, a subliniat ea.

De ce băuturile dulci sunt mai dăunătoare

Există câteva teorii biologice care explică de ce băuturile dulci sunt mai asociate cu bolile cardiovasculare decât produsele de patiserie, a spus Janzi.

„Zahărul în formă lichidă este absorbit mai rapid în sistemul digestiv, deoarece nu necesită aceleași procese de descompunere ca alimentele solide,” a explicat ea. „Zahărul solid este adesea parte a alimentelor care conțin alți nutrienți, precum fibre, proteine și grăsimi.”

Acești nutrienți încetinesc digestia, ceea ce înseamnă că zahărul este eliberat mai gradual în sânge, a adăugat ea. În plus, alimentele solide cu grăsimi, fibre și proteine oferă o senzație de sațietate mai îndelungată, pe când zaharurile lichide nu satisfac foamea – ceea ce poate duce la dereglarea apetitului și consumul excesiv de calorii.

„Sursele diferite de zaharuri adăugate au și modele diferite de consum, ceea ce ar putea explica de ce sunt asociate diferit cu riscul bolilor cardiovasculare,” a adăugat Janzi.

Reducerea zahărului prin reducerea băuturilor dulci

Studiul sugerează că nu este necesar să eliminăm complet zahărul pentru a preveni bolile cardiovasculare, a spus Janzi.

„Cu toții ne bucurăm de un desert,” a adăugat Eckel. „Ar trebui să renunțăm la tortul și înghețata de ziua copilului?”

Majoritatea oamenilor, în special în SUA, consumă prea mult zahăr adăugat, iar băuturile îndulcite sunt un punct bun de început pentru reducerea consumului, a spus el.

Asociația Americană a Inimii recomandă să nu depășim 6 lingurițe de zahăr adăugat pe zi pentru femei și 9 pentru bărbați.

O reducere sustenabilă ar putea însemna pași mici, cum ar fi reducerea cu o linguriță pe zi până la atingerea unui singur consum zilnic, a spus Lisa Drayer, dietetician și colaborator CNN.

„Apoi încearcă să alternezi cu apă minerală carbogazoasă, ceea ce te poate ajuta să reduci treptat consumul,” a adăugat ea. „În cele din urmă, poți înlocui băuturile îndulcite cu apă minerală sau carbogazoasă dacă îți dorești acea senzație de efervescență.”

×
Etichete: zahar dulciuri sucuri
x close