Sfecla roşie îşi merită cu prisosinţă locul în rândul legumelor de toamnă pentru efectele sale sanogene importante. Încă din antichitate şi-a câştigat titlul de ”leguma- medicament”, iar asta datorită proprietăţilor sale importante pentru aparatul cardiovascular, stări anemice şi tumorale.
„Este o legumă versatilă, care poate fi consumată atât în stare crudă, conservată sau fiartă, singură sau în combinaţie cu alte legume. Poate fi un ingredient-cheie pentru ciorbe, salate, burgeri vegetali sau sucuri, care îi pun în valoare nutrienţii'', susţine medicul Florin Ioan Bălănică, potrivit csid.ro.
Datorită bogăţiei sale în substanţe cu efecte antioxidante, vitamine (C, A, B1, B2), fibre insolubile și flavonoide, sfecla roşie este utilă pentru prevenirea leucemiei, a cancerului pulmonar şi gastric. Fibrele, substanţe nedigerabile din rădăcina de sfeclă, curăţă tubul digestiv, putând participa astfel la prevenirea cancerului de colon şi de rect. Totodată, rădăcina este utilă în profilaxia formelor de cancer hormono-dependente, cum ar fi cel testicular, de prostată sau la sân, mai ales datorită pigmentului pe care îl conţine şi care ajută la încetinirea dezvoltării tumorilor .