Zahărul din fructe este complet diferit de zahărul din alimentele procesate. Fructele conțin zaharuri cunoscute sub numele de fructoză și glucoză. Când aceste zaharuri sunt combinate, rezultatul este sucroza, cunoscută în mod obișnuit ca zahăr de masă sau zahăr alb, scrie britannica.com.
Sucroza apare în mod natural în aproape toate plantele, dar este deosebit de abundentă în trestia de zahăr, sfecla de zahăr, seva de arțar, curmale și miere. Sucroza este produsă comercial, în mare parte din trestie de zahăr și sfeclă de zahăr, pentru a fi folosită ca îndulcitor industrial adăugat în alimente și băuturi. Zahărul procesat este concentrat și rafinat, fiind astfel expus la diverși factori, inclusiv reactivi și reacții chimice care îndepărtează coloranții și facilitează cristalizarea.
Deși sucroza se găsește în majoritatea plantelor, aceasta nu apare în concentrații foarte mari, trestia de zahăr și sfecla fiind excepții. Prin urmare, zaharurile precum fructoza, glucoza și sucroza, nu sunt, în general, foarte concentrate în fructele proaspete. De exemplu, un măr de dimensiuni medii conține aproximativ 19 grame de zahăr.
În schimb, băuturile răcoritoare și dulciurile au un conținut ridicat de zahăr procesat. O tabletă de ciocolată conține, în medie, aproximativ 35 de grame de zahăr, în timp ce o băutură răcoritoare poate avea până la 39 de grame de zahăr.
În plus, în timp ce fructele conțin mulți alți nutrienți, cum ar fi vitamina C și fibre, dulciurile nu au aceste componente sănătoase. Nivelurile relativ scăzute de zahăr, în combinație cu fibrele și ceilalți nutrienți din fructe, ajută la prevenirea creșterilor bruște ale zahărului din sânge, ceea ce este important de știut pentru persoanele cu diabet.
Desigur, consumul excesiv de fructe nu este neapărat sănătos. De asemenea, trebuie să fim atenți la fructele uscate și la sucurile de fructe, deoarece concentrațiile de zahăr sunt mai ridicate în fructele acestea comparativ cu fructele proaspete și, de asemenea, în sucurile de fructe cu zaharuri adăugate.