Având în vedere această prognoză și ținând cont de faptul că alergia ocupă în prezent locul al patrulea la nivel mondial — după cancer, bolile cardiovasculare și sida — în privința numărului de cazuri depistate, în Europa se desfășoară diferite campanii de sensibilizare în privința acestor patologii, scrie pourquoidocteur.fr.
De exemplu, în Franța, cu ocazia celei de-a noua ediții a 'Zilei de combatere a alergiei', asociația Asthme&Allergies organizează marți o discuție pe internet la care participă specialiști în domeniu, pentru a promova metode de luptă împotriva alergiilor și a îmbunătăți calitatea vieții celor bolnavi. Totodată, Academia Europeană pentru Alergie și Imunologie Clinică (EAACI) a lansat a doua etapă a campaniei sale de sensibilizare a publicului în privința efectelor alergiilor, îndeosebi a celor alimentare.
În Europa, peste 17 milioane de persoane suferă de alergii alimentare. Alergia alimentară este prima cauză a anafilaxiei — reacție alergică gravă care poate duce la moarte — la copii. Un copil din 20 este alergic la unul sau mai multe alimente, iar numărul de copii spitalizați în urma unei reacții alergice grave a crescut de șapte ori în ultimul deceniu.
'Alergiile alimentare nu sunt boli nesemnificative. Nu există încă remedii, iar boala este atât de imprevizibilă încât provoacă îngrijorare atât în rândul pacienților, cât și al personalului medical. Se ajunge chiar la excluziune socială din teama de a mânca alimente periculoase', afirmă Breda Flood, președinta federației europene a asociațiilor de pacienți care suferă de alergii și boli ale căilor respiratorii (EFA). 'Numai o informație clară asupra ingredientelor și o bună gestionare a bolii îi pot ajuta pe pacienții alergici', adaugă ea.