Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume și peste două milioane de români suferă de depresie iar numărul persoanele care intră în depresie este într-o creștere alarmantă.
Factorii declanșatori ai 'bolii secolului', în opinia specialiștilor, sunt diferiți în prezent față de acum câteva decenii, la ora actuală, dificultățile economice, șomajul, catastrofele și conflictele putând crește semnificativ riscul de depresie.
'Tinerii de azi se confruntă cu efectul unei rate crescute a divorțurilor, cu efectul plecării părinților la muncă în străinătate, cu încercarea aproape disperată câteodată de a fi la înălțimea cerințelor societății de consum — haine de firmă, telefoane deștepte, tot ce acum este apreciat și înainte nici măcar nu exista', susține psihologul Mihaela Sârbu, președinta Centrului de consiliere și educare pentru sănătate, într-un comunicat de presă remis vineri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, netratată la timp, depresia poate duce la sinucidere iar anual numărul persoanelor care au ales să-și pună capăt zilelor ajunge la un milion în lume.
În acest context, psihologii trag un puternic semnal de alarmă și consideră că un tratament aplicat din timp poate opri boala să escaladeze în forma sa cea mai gravă — dorința de sinucidere sau chiar sinuciderea.
Alți factori declanșatori ai depresiei în rândul tinerilor pe care specialiștii i-au identificat sunt explozia de tehnologie și de concepții exportate, coroborate cu timpul din ce în ce mai puțin pe care părintele îl acordă copilului, lipsa de mișcare și de activități sănătoase, monotonia etc.