Arpacaşul se obţine prin decorticarea boabelor de grâu, orz sau mei. Această cereală combate avitaminoza, anemia, constipaţia şi bolile de inimă, datorită conţinutului bogat de substanţe nutritive.
Beneficiile arpacaş, regele cerealelor. Reduce simptomele artritei
Arpacaşul este o bogată sursă de fibre alimentare, care acţionează ca o sursă de combustibil pentru bacteriile benefice din intestin.
Considerat şi regele cerealelor, arpacaşul ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar, reduce şansele de răceală şi gripă. Conţinutul bogat în fier ajută la îmbunătăţirea volumului de sânge şi previne anemia şi oboseala.
Mai mult decât atât, arpacaşul are un conţinut bogat de cupru, care formează hemoglobină şi globule roşii.
Potrivit cercetărilor, regele cerealelor ajută organismul să absoarbă mai bine nutrienţii şi să reducă orice durere legată de umflarea şi inflamaţia articulaţiilor. Conţinutul bogat de mangan din arpacaş funcţionează în asociere cu vitaminele complexului B, menţinând sănătatea generală.
Coliva şi beneficiile arpacaşului asupra sănătăţii
Arpacaşul este un produs alimentar folosit pentru prepararea colivei, dar şi a altor preparate. Fiind bogată în substanţe, nutritive, fibre, proteine, magneziu, fier, dar şi proprietăţi terapeutice, coliva este considerată unul dintre cele mai sănătoase preparate dulci.
Coliva este un preparat bogat în nutrienţii, săţios şi sănătos. Acest preparat este întâlnit în ritualurile religioase, dar se poate preparat ca desert oricând. Coliva tradiţională românească este strâns legată de Biserică şi de tradiţiile creştine. Aceasta se prepară cu ajutorul a trei ingrediente, precum miere, nuci şi arpacaş (grâu decorticat).
Fiind o sursă bogată de fibre, coliva ajută la reglarea tranzitului intestinal. Totodată, aceste fibre pot calma şi mucoasa inflamată a colonului. Grâul conţine o sursă bogată de minerale, aminoacizi care combat anemia, durerile musculare, constipaţia şi afecţiunile inimii.
Arpacaşul contine lignani, un tip de fitonutrienţi care pot preveni apariţia cancerului. De asemenea, o cercetare ştiintifică a stabilit ca fiecare creştere cu 10 g a aportului total de fibre dietetice pe zi a produs o reducere de 14% a riscului de boli şi complicatii coronariene, şi o scadere de 27% a riscului de deces din această cauză.
Mierea are proprietăţi antibacteriene şi luptă împotriva infecţiilor. Mai mult decât atât, mierea ajută la vindecarea rănilor şi ulceraţiilor, ameliorează durerile de gât şi tusea.
Nucile cu ajutorul cărora se prepară coliva sunt puternic bogate în proteine sănătoase şi grăsimi care ajută la buna funcţionare a activităţii cerebrale. De asemenea, echilibrează ritmul cardiac şi menţine o sănătate optimă a ochilor.