Un număr estimativ de 78 de milioane de nou-născuţi au un risc mai mare de deces în fiecare an deoarece nu sunt alăptaţi în prima oră după naştere, potrivit Naţiunilor Unite, informează DPA.
Doar doi din cinci copii sunt alăptaţi imediat după naştere, au precizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), într-un studiu care include 76 de ţări cu venituri mici şi medii.
''Când este vorba despre începutul alăptării, sincronizarea este esenţială. În unele ţări, poate fi chiar o problemă de viaţă şi de moarte'', a spus directoarea executivă UNICEF, Henrietta Fore.
Cele două agenţii ONU au îndemnat guvernele să ofere mai mult sprijin mamelor şi persoanelor care lucrează în sistemul sanitar în perioada de după naştere şi să limiteze comercializarea laptelui praf folosit ca substitut al laptelui matern.
Contactul piele pe piele dintre mamă şi copil stimulează lactaţia, care, în special imediat după naştere, este bogată în substanţe nutritive şi în anticorpi.
Studii anterioare au arătat că amânarea alăptării cu două până la 23 de ore creşte riscul de deces al nou-născutului cu până la 33%.
În timp ce alăptarea imediată este o practică obişnuită în Africa de Est şi Sud, mai puţin de un sfert dintre nou-născuţii din Asia de Est şi zona Pacificului au acces rapid la alăptare.
Studiul menţionează numeroase motive pentru care bebeluşii nu sunt alăptaţi, inclusiv practica aruncării primei cantităţi de lapte matern sau alimentarea nou-născutului cu apă îndulcită sau lapte praf.
Creşterea numărului de naşteri prin operaţie cezariană au condus, de asemenea, la scăderea alăptării, potrivit OMS şi UNICEF.