Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Anumite alimente pot opri lupta organismului împotriva cancerului, arată un nou studiu. Ce dietă recomandă medicii

Anumite alimente pot opri lupta organismului împotriva cancerului, arată un nou studiu. Ce dietă recomandă medicii

Mia Lungu
7 minute de citit Publicat la 09:56 12 Dec 2024 Modificat la 09:56 12 Dec 2024
junk food burgeri carne prajita cartofi prajiti alimente mancare
Anumite alimentele pe care le consumăm pot afecta capacitatea organismului de a lupta împotriva celulelor canceroase. Sursa foto: Getty Images

Conform unui nou studiu, anumite alimentele pe care le consumăm pot afecta capacitatea organismului de a lupta împotriva celulelor canceroase din colon. Potențialul vinovat ar fi o supraabundență de anumiți acizi grași omega-6 - probabil din alimentele ultraprocesate - care pot împiedica proprietățile antiinflamatorii și de combatere a tumorilor ale unui alt acid gras esențial, omega-3, potrivit CNN.

„Există mutații în fiecare zi în tractul GI gastrointestinal și, în mod normal, acestea sunt anulate imediat de sistemul imunitar cu ajutorul moleculelor sau mediatorilor din omega-3”, a declarat Dr. Timothy Yeatman, coautor principal al studiului publicat marți în Gut, revista Societății Britanice de Gastroenterologie.

„Dar dacă organismul este supus ani de zile unui mediu inflamator cronic creat de un dezechilibru al acizilor omega-6, de tipul celor care se găsesc frecvent în alimentele ultraprocesate și junk food, cred că este mai ușor pentru o mutație să se instaleze și mai greu pentru organism să o combată”, a declarat Yeatman, chirurg oncolog și profesor la University of South Florida și Tampa General Hospital Cancer Institute.

O dietă occidentală este adesea bogată în acizi grași omega-6, spun experții, din cauza uleiurilor de semințe disponibile pe scară largă, utilizate adesea pentru prăjirea alimentelor fast-food și fabricarea alimentelor ultraprocesate care reprezintă în prezent aproximativ 70% din aprovizionarea cu alimente a SUA.

„Problema este lipsa acizilor grași omega-3”

 Acidul linoleic, un acid gras omega-6 care se găsește în uleiurile de porumb, arahide, soia, șofrănel și floarea-soarelui, este cel mai răspândit omega-6 din aprovizionarea cu alimente din SUA.

Mulți oameni au un dezechilibru semnificativ între omega-6 și omega-3 în organism - un studiu din noiembrie 2015 a constatat că nivelurile de acid linoleic au crescut cu 136% în țesutul adipos al americanilor în ultima jumătate de secol.

„Este un salt să spunem că omega-6 din alimentele ultraprocesate sunt cauza. Americanii au puține omega-3 pentru că nu le place peștele gras, cum ar fi macroul, heringul și sardinele, care sunt surse excelente”, a declarat Dr. Bill Harris, profesor de medicină internă la Sanford School of Medicine de la University of South Dakota, care nu a fost implicat în noua cercetare.

„Nu dați vina pe acizii grași omega-6, nu este vina lor - problema este lipsa acizilor grași omega-3”, a declarat Harris, care este, de asemenea, președintele și fondatorul Institutului non-profit de Cercetare a Acizilor Grași din Sioux Falls, Dakota de Sud.

Ce sunt acizii grași esențiali

Acizii grași polinesaturați omega-3 și omega-6 sunt esențiali pentru sănătatea umană. Cu toate acestea, organismul dumneavoastră nu îi poate produce singur și trebuie să îi creeze pe amândoi din alimentele pe care le consumați.

Omega-3 - care se găsesc în cantități mari în peștii grași, cum ar fi somonul, precum și în semințele de in și de chia, nucile pecan, nucile și pinii - întrețin celulele organismului, furnizează energie, mențin apărarea imunitară și reduc inflamațiile atunci când sunt la niveluri optime (ca majoritatea lucrurilor, prea mult omega-3 poate fi dăunător).

Omega-6 sunt, de asemenea, necesare pentru a menține o stare bună de sănătate. Aceste molecule stimulează creșterea părului și a pielii, reglează metabolismul, stimulează sănătatea oaselor și, în unele cazuri, pot fi chiar antiinflamatoare.

Cu toate acestea, omega-6 pot fi, de asemenea, transformate în molecule precum prostaglandinele, care semnalează declanșarea inflamației - un lucru care nu este rău atunci când organismul încearcă să respingă rapid un invadator sau o tumoare, dar care este devastator dacă este lăsat să ardă timp îndelungat fără a fi rezolvat.

O tendință periculoasă

Cancerul colorectal a fost în mod tradițional o boală a bătrânilor, dar nu mai este. Cancerul rectului și al intestinului gros se află într-un marș mortal în rândul persoanelor de la vârsta de 20 de ani, iar cazurile diagnosticate continuă să crească în rândul celor sub 50 de ani în Statele Unite și în întreaga lume.

Millennials, care s-au născut între 1981 și 1996, au un risc de două ori mai mare de cancer colorectal în comparație cu cei născuți în 1950, potrivit unui studiu din februarie 2017. Pentru bărbații mai tineri, acest tip de cancer este cel mai mortal; pentru femeile mai tinere, cancerul colorectal se situează pe locul al treilea, după cancerul de sân și cancerul pulmonar, precizează Institutul Național al Cancerului pe site-ul său.

Experții nu sunt pe deplin siguri ce se află în spatele riscului crescut: Genetica joacă un rol, dar boala apare la pacienți tineri fără antecedente familiale, a declarat gastroenterologul Dr. Robin Mendelsohn pentru CNN.

Creșterea obezității ar putea explica creșterea, dar unii pacienți tineri sunt vegetarieni și fanatici ai exercițiilor fizice, a declarat Mendelsohn, codirector la Centrul pentru cancere colorectale și gastrointestinale cu debut tânăr de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York.

Cu toate acestea, tot mai multe dovezi arată o legătură între o dietă nesănătoasă bogată în alimente ultraprocesate, carne roșie și carne procesată, cum ar fi șunca, slănina, cârnații, crenvurștii și mezelurile - precum și lipsa fructelor și a legumelor proaspete - și cancerul colorectal cu debut precoce, potrivit Institutului Național de Cancer.

Rezolvarea inflamației pentru ca organismul să se poată vindeca

În noul studiu, cercetătorii au folosit țesut de cancer colorectal recoltat de la 80 de pacienți din SUA și au comparat tumoarea cu țesut de colon normal prelevat de la același pacient.

Scopul: identificarea mediatorilor specializați pro-rezolvare, produși de organism din acizii grași omega-3, inclusiv acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA), în timpul fazei de rezoluție a inflamației acute.

Acești mediatori specializați pro-rezolvare includ resolvinele, lipoxinele, proteinele și maresinele, care au efecte antiinflamatorii puternice care ajută țesuturile inflamate să revină la normal odată ce nevoia unui răspuns inflamator a trecut.

„Există două componente ale vindecării după rănire sau infecție”, a spus Yeatman. „În primul rând, sistemul imunitar luptă împotriva infecției cu inflamație, cum ar fi o febră, și apoi rezolvă această inflamație cu mediatori pro-rezolvare specializați creați din derivați ai omega-3.”

Cu toate acestea, mediatorii omega-3 intră în joc numai atunci când organismul luptă împotriva inflamației și, prin urmare, sunt adesea dificil de detectat în timpul inițierii inflamației, a declarat coautorul studiului, Dr. Ganesh Halade, profesor asociat de medicină internă la University of South Florida. Pentru a depăși acest obstacol, Halade a spus că a folosit o tehnică analitică extrem de sensibilă pentru a identifica cantități de urme de mediatori diferiți din omega-3 în probele de tumori canceroase, măsurând în același timp și nivelurile de omega-6.

„Acesta este primul studiu care arată într-un mod cuprinzător cum se comportă moleculele provenite din omega-3 și omega-6 în tumoarea canceroasă și în țesutul normal de control de la același pacient”, a declarat Halade.

„Am constatat că țesutul de control are un echilibru perfect între moleculele omega-6 și omega-3”, a spus el. „Cu toate acestea, am găsit un dezechilibru enorm în micro-mediul tumorii - grăsimile omega-6 provenite din alimentele ultraprocesate produceau mai multe molecule proinflamatorii în interiorul tumorii canceroase, dar nu și în țesutul de control.”

„Pe măsură ce acidul linoleic crește în organism, scade cantitatea de omega-3”

Concluzie: Fără suficienți acizi omega-3 disponibili pentru a ajuta la controlul reacției inflamatorii create de răspunsul organismului la cancer, inflamația continuă să facă ravagii, deteriorând și mai mult ADN-ul celular și prelungind un mediu favorabil creșterii cancerului.

„Cercetătorii spun practic că există atât de mult omega-6 în jur încât dă tumorii canceroase șansa de a decola pur și simplu, și cred că este probabil corect”, a declarat chimistul analitic Tom Brenna, profesor de pediatrie la Dell Medical School din cadrul Universității Texas din Austin, care nu a fost implicat în noul studiu.

„Pe măsură ce acidul linoleic crește în organism, scade cantitatea de două omega-3, EPA și DHA, în țesutul organismului”, a spus Brenna. „Iar americanii nu consumă suficient omega-3 așa cum este, astfel încât implicația studiului este că, dacă o persoană are prea mult omega-6, probabil că trebuie să își mărească omega-3 pentru a contracara acest impact.”

Creșterea aportului de omega-3 în alimentație

Încercați să obțineți cât mai multe omega-3 din alimentație, spun experții. Omega-3 EPA și DHA se găsesc în peștii grași precum hamsii, somon, macrou, hering, sardine, biban de mare, ton roșu și păstrăv. Stridiile și midiile sunt, de asemenea, surse bune, potrivit American Heart Association.

Consumați două porții pe săptămână care sunt de aproximativ 3 uncii, sau aproximativ ¾ cană, de pește în fulgi, a spus AHA. Unele tipuri de pește, de obicei speciile mai mari, cum ar fi tonul, conțin niveluri mai ridicate de mercur sau alți contaminanți de mediu, deci asigurați-vă că variați tipurile de fructe de mare pe care le consumați pentru a reduce riscul.

Un alt omega-3 important, acidul alfa-linolenic sau ALA, se găsește în nuci și semințe precum nucile, semințele de in și semințele de chia - semințele de in măcinate și uleiul de in furnizând cele mai mari cantități, conform site-ului web al Harvard Medical School. Încercați să presărați semințe de in măcinate sau semințe de chia pe granola și iaurt și luați gustări cu cantități mici de nuci în timpul zilei.

Un supliment de ulei de pește de bună calitate poate fi, de asemenea, de ajutor. Pot exista efecte secundare ale suplimentării, cum ar fi respirația și transpirația urât mirositoare și dureri de cap, precum și probleme digestive, cum ar fi arsuri la stomac, greață sau diaree, se arată pe site-ul Harvard.

Deoarece omega-3 au efecte anticoagulante, experții spun că este întotdeauna mai bine să verificați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să luați omega-3 (sau orice supliment). Limitele sugerate pentru diferite omega-3 variază în funcție de vârstă și de starea de sănătate - un alt motiv bun pentru a verifica cu medicul dumneavoastră.

×
Parteneri
x close