Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă ANTENA3.RO LIVE. Medicul Florin Bălănică, despre alimentele minune

ANTENA3.RO LIVE. Medicul Florin Bălănică, despre alimentele minune

2 minute de citit Publicat la 15:00 15 Feb 2018 Modificat la 15:00 15 Feb 2018
o_1c6comcla19ab17dg1opv1a4veed8.jpg

Există sau nu alimente minune? De ce nu funcționează dieta cu supă de varză? De ce este de fapt periculos fast food-ul?

Este operația de micșorare a stomacului o soluție? De ce ne îngrășăm, de ce nu slăbim?

Aflăm răspunsurile de la Dr. Florin Bălănică.

„Super alimente”

„Trebuie să înțelegem că mâncarea înseamnă nutrient. Nu există un aliment care să ne vindece de vreo boală incurabilă. Aceste pseudo-cereale e bine să le înmuiem înainte de a le consuma, pentru că altfel nu le putem digera. Soia are o cantitate mare de proteine, dar vine și cu un aliment de grăsimi, deci doamenle trebuie să consume cu moderație. Trebuie să evităm acele semințe din care se face uleiul, semințele de floarea soarelui”.

Există alimente pe care nu ar trebui să le consumăm?

„Nu. Proteinele pot fi și de origine vegetală, cele care provin din soia, dar acestea nu au aminoacizii necesari. Un copil trebuie să consume din toate. E bine să avem un echilibru”.

Regim vegetarian

„Suntem diferiți, rezonăm la informații diferite. Nu ne evaluăm parametrii corpului. Nu e nicio problemă pentru un adult să aibă un regim vegetarian. Dar eu nu am văzut până acum un vegan mai în vârstă de 50 de ani. Cheia stă în echilibru. Am întâlnit persoane care după o vacanță în Grecia au venit cu cantități mari de mercur”.

Dietă

„Nicio dietă din lume nu durează mai mult de doi ani. Cheia stă în modul de viață. Căutăm soluțiile simple, o dietă e o variantă simplă. În ultimul timp a crescut numărul pacienților care spun că iau în calcul intervenția chirurghicală. Trebuie să știm că la aproximativ trei ani, stomacul revine la aceleași dimensiuni. Mâncarea înseamnă plăcere și nutrient. Pentru copii este foarte greu să consume alimente sănătoase. Dar dacă un copil vede că părinții mănâncă sănătos, așa va face și el. Obezul se formează în mica copilătie”.

Operația de micșorare a stomacului

„Vorbim de rezolvarea efectului, nu a cauzei. Pacientul, nu poate consuma aceeleași cantități de alimente, dar la aproximativ trei ani, stomacul va ajunge la aceleași dimensiuni. Scăderea în greutate, în urma unei operații de acest fel, trebuie făcută sub supravegherea medicului psihiolog”.

„Schimbarea personală este cea mai dificilă”

Obezitate

„Mâncăm prost, mâncăm pe fugă. Păstrăm lucrurile la nivel declarativ. Problema stă în educație. Obezitatea vine cu costuri sociale majore. Își crește șansa de a dezvolta orice forma de cancer. În clinică, accesul pacienților în perioada Crăciunului și a Paștelui a crescut, ceea ce înseamnă că este bine că oamenii apelează în aceste perioade ale anului”.

„În fiecare casă ar trebui să existe un cântar, dacă noi facem o măsurătoare săptămânală, atunci noi știm cum stăm și luăm atitudine”.

„Am optat din punct de vedere mental să fim sănătoși. Nicio dietă din lume nu funcționează pe termen lung. Cu cât ținem mai multe diete, ne va fi mult mai greu să slăbim atunci când vrem să o facem serios”.

Alimentație

„Cel mai dificil pacient pentru mine este pacientul care arată bine la exterior, dar în interior are foarte multă grăsime. Ne confruntăm cu persoane care vor să crească în greutate. Cea mai periculoasă zonă de depunere a grăsimii este cea de pe organele interne”.

Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
x close