Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă ANTENA3.RO LIVE. Despre Pilates, cu unul dintre cei mai buni antrenori din România

ANTENA3.RO LIVE. Despre Pilates, cu unul dintre cei mai buni antrenori din România

4 minute de citit Publicat la 15:00 08 Mar 2018 Modificat la 15:00 08 Mar 2018
o_1c82sm9tc1oqueg5179vekkkar8.jpg

"Nu mă duc la sală, că mă doare spatele." E una dintre cele mai auzite scuze. Pentru că de fapt e o scuză. Putem face multe și putem să ne reparăm pur și simplu, exact la sală.

Maria Coman va vorbi joi despre asta și despre Pilates, ce înseamnă de fapt acest tip de antrenament și de ce este el practicat de peste 25 de milioane de persoane din toată lumea.

Invitatul de astăzi este unul dintre cei mai buni antrenori de la noi din țară, Mirea Mirela.

Cât de greu e să practici pilates?

"Pilates-ul nu e simplu. E blând pentru recuperare și e o provocare pentru atletii de elită. Folosim tot corpul în același timp. Lucrul cu propriul corp e întotdeauna mult mai greu. Lucrezi tot în același timp, în mod egal. Nu este ușor să te apuci să faci pilates. Nu e o oră ușoară. E grea, de maximă concentrare. Somnul se reglează, organele interne lucrează altfel. La fel ca și yoga, are grijă de organele interne. Și un adolescent și un copil cu scolioză poate face, e benefic pentru toată lumea. E bun pentru control".

De ce e pilates bun pentru control?

"Când mergi pe stradă nu te controlezi. Nici eu, merg aiurea. Uiți, mergem haotic. Asta înseamnă lipsă de control. Controlul înseamnă să folosești toți mușchii. Faci mișcarea ca și când înveți pentru prima dată să te miști". 

"Să zicem că ai venit pentru prima dată la sală. Trebuie să te întrebe dacă ai probleme de sănătate. Omul care are probleme face pilates, dar cu exerciții diferite. Pentru fiecare persoană se reglează. Activitatea mea e pe recuperare mai mult. Lucrez și cu copii și cu adulți. Am și medici cu care colaborez fiindcă altfel nu s-ar putea și ei îmi spun care e problema, ne uităm pe radiografii și tu vezi mai departe ce faci".

Care sunt rezultatele obținute prin pilates?

"70% din cazuri sunt recuperabile. O cifoză e ireversibilă, dar asta nu înseamnă că nu există o îmbunătățire. În momentul în care stai corect nu se mai vede atât de tare. Postură corectă înseamnă menținerea corectă a organelor interne. Unul dintre motivele pentru care îmbătrânim e că nu suntem atenți la noi."

Care este limita de vârstă  pentru practicarea acestui tip de antrenament?

"Nu există o limită de vârstă în pilates. Am avut acum câțiva ani o franțuzoaică de 80 de ani. Ea mi-a spus un lucru atunci: "la tine nu am simțit niciodată că sunt bătrână, ai tras de mine, nu ai făcut nicio diferență". Recomand oamenilor în vârstă să vină și să facă pilates". 

"În sport toată lumea e egală. Chiar dacă ești bolnav, ai fost diagnosticat cu cancer, asta nu înseamnă că nu poți face sport. Dacă vii într-un grup de oameni unde ești tratat bine e tot ce contează. Trebuie să le dăm aceeași grijă".

Principiile pilates

"Primul principiu este concentrarea. Al doilea este coordonarea, mișcarea precisă, mișcările legate, atenția și controlul. Are șase principii de bază. Eu mă refer la pilatesul la saltea. În momentul în care te-ai apucat să faci pilates te gândești că nu te-ai mișcat niciodată și e prima dată când te miști. E bine să fie cât mai multe explicații. Să explici mișcarea cât mai bine. Și de aici începe. Dar, într-adevăr, recunosc, te doare. Nu e ușor. E creat pentru recuperare și protecție. Protecție împotriva accidentărilor. Se întăresc mușchii de profunzime. Lucrează mai mult și articulațiile, devin mai mobile. Când ai o circulație blocată procesul e destul de greu. Nu vorbim doar despre sistemul muscular, ci despre tot aparaul locomotor". 

"Eu sunt la bază profesor de educație fizică și sport. Am descoperit întâmplător pilates. O coregrafă m-a îndrumat. Aveam dureri de șold și am început să mă simt bine. Am avut norocul că am lucrat în spitale pe paralizii. Și m-am oprit pe pilates. Am văzut analize în timp real pe afecțiune. Ai o problemă, o spui. Pilatesul se modifică în funcție de afecțiune. Trebuie să știi totul și despre afecțiuni". 

E de preferat să alegem antrenamentele individuale sau de grup?

"La o persoană cu o boală mai gravă sunt mai bune orele individuale. Dar ține de fiecare antrenor în parte. Dar cei cu o boală aș spune să meargă mai întâi la un antrenament doar cu antrenorul. Și apoi, bineînțeles, și la antrenamentele de grup".

Care ar fi lucrurile pe care ar trebui să le știm ca să ne reparăm singuri?

"Depinde unde rămâi înțepenit. Mie mi-a rămas o doamnă înțepenită într-o benzinărie și m-a întrebat ce face. I-am zis să se așeze pe vine și să stea acolo. Începe de la postură. Cel mai mare dezechilibru. Când te-ai îndreptat, ai strâns abdomenul și strângi fesierul". 

Câteva trucuri pe care le putem încerca acasă: 

"Dimineață, înainte să vă dați jos din pat, trageți fiecare genunchi la nas. Și deja ai dat drumul coloanei vertebrale. Te-ai ridicat pe marginea patului, tragi gâtul spre genunchi ușor, după care te-ai ridicat și ai tras umerii". 

Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
x close