Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă ANTENA3.RO LIVE. Ce efect au dulciurile asupra dinților și cum se face o igienă corectă

ANTENA3.RO LIVE. Ce efect au dulciurile asupra dinților și cum se face o igienă corectă

2 minute de citit Publicat la 15:03 26 Iul 2018 Modificat la 15:03 26 Iul 2018
o_1cjb8ivo7124gq6n1e3b1vnfrh88.jpg

Ce efect concret au dulciurile asupra dinților? Ce înseamnă periaj corect, există prea mult spălat pe dinți?

Cum se face o igiena corectă și care sunt principalele probleme ale copiilor in privința danturii, discutam joi, cu dr. Daniela Anitas.

E important să știți că cel putin în București copiii pot să meargă în cabinetele stomatologice din școli, unde tratamentele sunt gratuite.

Cum se face igenizarea la cei mici?

”Igiena orală trebuie începută cât mai repede și trebuie făcută cât mai corect. Copii trebuie duși din timp la control, să vadă dacă cel mai are erupții pe dinte, dacă are o problemă pe arcadă. Periajul se face de cel puțin două ori pe zi. Înainte de micul dejun și seara când merg la culcare. Periajul se face timp de 2-3 minute. După o perioadă de 3 minute se face exces și ar putea apărea chiar și probleme.”, a spus Daniela Anitas.

 

Cum se alege pasta de dinți?

”Părintele e bine să meargă la un doctor stomatolog înainte de alegerea pastei de dinți. Se recomandă pasta de dinți cu flor, dar asta abia după ce copilul înțelege că nu trebuie să înghită. Sigilările cu flor se fac la copii de 6-12 ani și previn cariile dentare”, a mai spus doctorul dentist.

 

Ce cauzează cariile?

”Igiena precară, apoi lipsa de controale periodice. Alimentele și băuturile care conțin carbohidrați sunt cele mai periculoase. Chiar și sucurile naturale din fructe sunt nocive. Noi recomandăm ca aceste sucuri să fie băut cu paiul să nu aibă contact direct cu dintele.”, a declaratat doctorul Anitas.

 

Cum se realizează un periaj corect?

”Pasta de dinți nu trebuie să depășească un bob de mazăre. Mișcările care se fac în periaj,  trebuie să fie verticale,la un unghi de 40 de grade. Periuțele trebuie adaptate în funcție de vârstă. Filamentele trebuie să fie moi, nu din peri duri. Trebuie să aibă un mâner din cauciuc, capătul să fie rotunjit și trebuie supravegheat până la vârsta de 8 ani.”, a spus Daniela Anitas.

 

Există dinți ”proști”?

”Da, există mineralizare proastă. De multe ori este vorba de alimentație. Gustările sunt foarte nocive. Noi recomandăm ca desertul să fie luat o singură dată la prima masă. Copiii sunt mici și de multe ori mănâncă mai des. Trebuie învățați cum și când trebuie să mănânce”, precizează Anitas.

 

S-a întâmplat să fie copii care nu au fost la dentist până acum?

Da, dar din fericire mulți nu au avut probleme. Sunt copii care nu au văzut în viața lor o periuță de dinți, iar aceasta este o problemă foarte mare care ar trebui rezolvată. Programul  acestor cabinete stomatologice școlare funcționează și pe timpul verii. Consultațiile sunt gratuite și se pot pune și aparate dentare gratuite.  Suportul financiar este de 750 de lei. Dacă pacientul are prescripție pentru ambele arcade se vor deconta toți banii. Aceste beneficii le pot avea doar elevii din București”, spune doctorul dentist.

 

 

Detalii joi, la ora 15.00, la Antena3.ro LIVE. Ne puteti urmări în direct pe Facebook și pe Youtube.

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
x close