Inflamația cauzată de alimentație este un fenomen pe care mulți nu îl cunosc în profunzime, dar care poate avea efecte serioase asupra sănătății. Aurelian Vasile, specialist naturopat, a explicat în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN faptul că anumite alimente, care se oxidează rapid, pot stimula inflamația în corp. „Este vorba despre alimentele de raft, nu vreau să le dau acum denumirea, pentru că pot fi foarte multe”, spune acesta, exemplificând că pentru unii oameni, glutenul este un factor declanșator, în timp ce pentru alții lactoza sau cazeina pot cauza reacții inflamatorii.
„De exemplu, la mine știu că este glutenul, dar la altcineva poate fi lactoza sau cazeina. Până la vârsta de trei ani, fermenții aceia dispar. Noi am consumat astfel de alimente din timpuri străvechi. Este în regulă să le consumi, dar să nu fie baza alimentației tale, pentru că reacțiile pro-inflamatorii, mucusul excesiv, pot crea reacții inflamatorii la nivelul organelor.”
O problemă o reprezintă și uleiurile vegetale bogate în Omega 6, care, în combinație cu alte alimente, pot induce inflamație la nivelul organelor și chiar al creierului. „Creierul se inflamează pentru că este un organ și trebuie să îl privim ca pe un organ”, subliniază Aurelian Vasile, evidențiind importanța unei atenții deosebite asupra alimentației pentru sănătatea mentală și fizică.
Pe termen lung, consumul acestor alimente fără moderație poate duce la diverse probleme de sănătate, de la excesul de mucus și inflamație sistemică la reacții adverse la nivelul creierului.