Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Alimentele care ajută la reducerea colesterolului mărit. Dr. Constantina: Valorile mari ne pun viața în pericol

Alimentele care ajută la reducerea colesterolului mărit. Dr. Constantina: Valorile mari ne pun viața în pericol

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 07:00 10 Aug 2024 Modificat la 07:00 10 Aug 2024
dieta mediteraneana alimente mancare profimedia
Colesterolul intră în componența tuturor celulelor din corp, iar rolul lui este esențial pentru sănătate. Sursa foto: Profimedia Images

Colesterolul, supranumit și ucigașul silențios, este și bun, și rău pentru organism, iar cei care au probleme trebuie să ştie că există anumite alimente care pot duce la scăderea lui, pentru a fi în limite normale.

Colesterolul intră în componența tuturor celulelor din corpul uman, iar rolul lui este esențial pentru sănătate. 

În limite normale, colesterolul protejează organismul, iar în cantități mari se transformă într-o lipidă extrem de nocivă. 

Care e diferența între colesterolul rău și colesterolul bun

„Colesterolul mărit și în anumite condiții, în special dacă este asociat și cu obezitate, diabet sau alte boli, ne pune viața în pericol, pentru că este un factor favorizant al declanșării bolilor cardiovasculare, al accidentului vascular cerebral și al infarctului miocardic. 

Colesterolul bun, denumit HDL, este cel care curăță colesterolul de la nivelul organelor și vaselor și-l duce la ficat,  spre a fi metabolizat și eliminat. El ar trebui să aibă o valoare de minim 40%-50%, iar 60% este cu atât mai bine, pentru că înseamnă că ne face protecție cardiovasculară. 

Iar acel colesterol rău, LDL, ar trebui să fie între 100-120, cu o marjă de 140, pentru un om care este sănătos, dar are un stil de viață nesănătos”, a explicat dr. Ruxandra Constantina, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3 CNN.

Alimentele şi suplimentele care ajută la reducerea colesterolului mărit

În ce priveşte alimentele care scad colesterolul, medicul vorbit despre fibre, peşte şi fructe bogate în pectină.

Fibre putem găsi în cereale integrale (fulgi orz/ovăz cu banane sau căpşuni), fasole şi linte, nuci, migdale, alune, legume verzi, anghinare, ghimbir, usturoi şi ceapă verde, praz, sparanghel.

Fructe bogate în pectină sunt merele, cireşele, strugurii, rodiile, citricele şi fructele de pădure.

Acizii graşi Omega 3 îi putem lua din peşte şi fructe mare.

„Există nenumărate plante cu care ne putem scădea colesterolul, doar că ele trebuie recomandate de un medic apifitoterapeut, pentru că terapia este strict personalizată în funcție de vârsta pacientului, de afecțiuni asociate, de stilul lui de viață. 

Vă recomand, fie mâncați pește sălbatic de două-trei ori pe săptămână sau suplimentele acela cu omega3.

De asemenea, s-a descoperit că berberina (supliment alimentar) are un efect extraordinar de bun asupra colesterolului și asupra glicemiei. Mai este drojdia de orez roșu care conține o statină naturală. 

La fel, mai avem condimentele sub formă de extracte naturale concentrate: ghimbir, curcumină, extractul de ceai verde, extractele gemoterapice de rozmarin, păducel, migdal, măslin, toate sunt foarte bune, însă numai cu recomandarea medicului”, a completat dr. Ruxandra Constantina.

 

 

×
x close