Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Alimente de consumat dacă avem ficat gras. Ce mănâncăm dacă suferim de această afecţiune

Alimente de consumat dacă avem ficat gras. Ce mănâncăm dacă suferim de această afecţiune

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 12:43 30 Dec 2021 Modificat la 12:44 30 Dec 2021
Alimente de consumat dacă avem ficat gras. Ce mănâncăm dacă suferim de această afecţiune
Sursa foto: pexels

Un stil de viaţă în care, pe lângă alimentaţie este foarte importantă hidratarea, renunţarea la alcool şi de aseemenea exerciţiile fizice.  

Ca alimentaţie e important să ştim că steatoza hepatică este dată în special de carbohodraţii rapizi, deci cei care depun grăsimea, atât în corp, grăsimea viscerală dar şi grăsimea corporală sunt carbohidraţii rapizi.

Tot ce înseambă cereale, făină, paste, prăjituri, zahăr, cartofi, toate legumele amidonoase care au un indice glicemic mare. Ştim că sunt două feluri de carbohidraţi.

 Cei rapizi, care intră rapid în sânge şi cresc glicemia rapid şi carbohidranţii lenţi. Cereale integrale, nuci, alune, seminţe.

Toate au carbohidraţi. Legumele, fructele. Cele care nu au indice glicemic foarte mare care sunt mai sănătoase şi care sunt recomandaţi în dieta oricărei persoane.

Carbohidraţii rapizi ar trebui să fie incluşi ocazional în dieta noastră. 

Cafeaua  - Cofeina pare să reducă mult cantitatea de enzime hepatice anormale la cei cu risc de boli hepatice.

Legumele verzi - Broccoli este cea mai bună legumă pentru ficatul tău. Mai poţi opta şi pentru spanac, varza de Bruxelles şi salata creaţă. Este indicat să consumi legumele sau zarzavaturile verzi în stare crudă, cu zeamă de lămâie.

Peşte - Peştii graşi (somonul, sardinele, tonul şi păstrăvul) au un conţinut ridicat de acizi graşi omega-3. Ei ajută la îmbunătăţirea nivelului de grăsime de la nivelul ficatului şi reduc inflamaţia.

Nuci - Nucile sunt bogate în acizi graşi omega-3. Persoanele cu boli hepatice grase care au mâncat nuci au avut rezultatele testelor funcţiei hepatice mai bune.

Avocado  - E bogat în grăsimi sănătoase şi fibre. Conţine substanţe chimice care ar putea încetini leziunile hepatice.

Lactate cu conţinut scăzut de grăsimi - Produsele lactate sunt bogate în proteine din zer, care pot proteja ficatul.

Seminţe de floarea soarelui - Sunt bogate în vitamina E şi pot proteja ficatul de alte afecţiuni.

Ulei de măsline - Are un conţinut ridicat de acizi graşi omega-3. Este mai sănătos decât margarina, untul sau uleiul de floarea-soarelui. Ajută la scăderea nivelului de enzime hepatice şi la controlul greutăţii.

Usturoi - Suplimentele de praf de usturoi pot ajuta la reducerea greutăţii corporale şi a grăsimilor din ficat

Ceai verde - Poate ajuta la interferenţa absorbţiei de grăsime. Încă se cercetează dacă poate reduce depozitarea grăsimilor în ficat şi poate îmbunătăţi funcţia hepatică. Ceaiul verde ajută la scăderea colesterolului şi la un somn sănătos.

Steatoza hepatică, dată de carbohidraţii rapizi

Ne putem vindeca de steatoza hepatică printr-un stil de viaţă sănătos şi o alimentaţie echilibrată. Vorbim aici de steatoza hepatică simplă care înseamnă acumularea de grăsimi de trigliceride în celula hepatică sau ficatul gras.

Există o patologie care are la bază altă cauzalitate. Steatoza hepatică alcoolică sau steatoza hepatică din hepatitele infecţioase: hepatită C, hepatită B, care vindecă în alt fel şi presupune un tratament.

Într-adevăr, foarte lume suferă de ficat gras, de steatoză. Nu sunt conştienţi de această afecţiune. Nu pun anumite simptome date de steatoza hepatică pe seama acesteia şi se poate diagnostica întâmplător sau în momentul în care greutatea lor estee excesivă şi vin la medic şi atunci înţeleg ce patologie au şi oarecum ce riscuri dar şi ce pot să facă.

Se asociază foarte mult cu excesul de greutate la supraponderali şi la obezi, la persoanele cu predisoziţie la diabet sau chiar cu diabet zahar şi la cei cu rezisenţă la insulină.

×
Etichete: ficat alimente
x close