Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Alimentele bogate în vitamine care previn osteoporoza. Nutriţionist: „Nu trebuie să lipsească din dieta unei persoane care înaintează în vârstă"

Alimentele bogate în vitamine care previn osteoporoza. Nutriţionist: „Nu trebuie să lipsească din dieta unei persoane care înaintează în vârstă"

cuplu seniori getty images
Cuplu de seniori în timpul unei plimbări cu bicicleta. Sursă foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Iul 2024   •   07:00

În lupta pentru oase puternice și sănătoase, dieta joacă un rol crucial. De la produse lactate și legume verzi, la pește și nuci, aceste alimente sunt surse bogate de calciu, vitamina D, magneziu și vitamina K, esențiale pentru sănătatea sistemului osos.

Nutriționistul Şerban Damian a vorbit, în cadrul emisiunii Numai de bine, despre alimentele pe care ar trebui să le integrăm în dieta noastră pentru a ne întări oasele și pentru a preveni riscul de osteoporoză.

"Personale sedentare au un ritm mai crescut de a face osteoporoză. Nutriția este cealaltă componentă importantă, pentru simplul fapt că aici avem materia primă din care se construiește osul.", a spus nutriţionistul.
 
Pentru a preveni osteoporoza, planul alimentar trebuie să fie bogat în calciu, vitamina D, magneziu și vitamina K.

"Calciu știm cu toții că se găsește în multe surse, dar lactatele pe care le avem la dispoziție sunt surse importante, și nu doar de calciu, dar și de proteine, proteine de bună calitate și nu ar trebui să lipsească din alimentația unei persoane care înaintează în vârstă și care trebuie să facă prevenție pentru osteoporoză. 

De asemenea, găsim și într-o mulțime de surse vegetale, dar nu în aceeași cantitatea ca în sursele de origine animală.", a mai spus Şerban Damian.

Poți consuma un pahar de lapte la micul dejun sau îl poți include în smoothie-uri. De asemenea, nu ezita să folosesti brânză în salate, sandvișuri sau ca gustare între mese.

Peștele, în special cel gras, este o excelentă sursă de vitamina D și omega-3, care ajută la absorbția calciului.
 
Legumele verzi sunt bogate în calciu și vitamina K, ambele esențiale pentru sănătatea oaselor. Așadar, adaugă spanac în salate, supe sau smoothie-uri, gătește kale la aburi sau sote și servește-le ca garnitură.

"Din nefericire sunt alimente care pot contribui la osteoporoză mai ales prezența sodiului, excesul de sare în alimentație care este periculos. De asemenea, cafeaua, sucurile carbogazoase, cofeină, toate acestea pot să aibă un efect negativ în cantități mari. Educația nutrițională este o necesitate pentru viața noastră, pentru că în felul acesta am învăța să mâncăm sănătos și să prevenim, să nu ajungem să tratăm. În momentul de față, putem găsi o mulțime de cursuri în mediul online.", a mai precizat nutriţionistul.

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin rarefierea structurii minerale a osului, începând cu osteopenia, un grad mai redus de rarefiere, și progresând către osteoporoză, unde osul devine fragil și mai susceptibil la fracturi.

Aceasta apare frecvent la persoanele în vârstă, în special la femei, dar poate afecta și tineri în urma anumitor tratamente, la sportivi sau la cei cu o alimentație necorespunzătoare.

×
Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Vezi toate știrile din Viață sănătoasă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close