Capitala are acum două centre de chirurgie cardiovasculară pentru copii. După ce la Spitalul Marie Curie lucrările la noua secţie au durat mai bine de trei ani, spitalul privat Monza a deschis un centru similar. Aproape cinci sute de copii cu malformaţii cardiace ar putea fi operaţi în noua secţie de chirurgie cardiovasculară.
În noua secţie de cardiochirurgie pediatrică au fost deja operaţi primii cinci pacienţi. În fiecare lună, medicii de aici ar putea opera patruzeci de copii, inclusiv nou născuţi.
"În momentul de faţă, putem rezolva de la defecte de sept, la nivel atrial, ventricular, până la malformaţiile complexe ale nou născutului" a precizat doctorul Mircea Cotul, şef secţie Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică.
Este al doilea centru de chirurgie cardio-vasculară din Bucureşti adresat copiilor şi primul din sistemul privat. Noua secţie cuprinde un bloc operator, precum şi o secţie de anestezie şi terapie intensivă pediatrică, cu saloane dedicate copiilor şi o zonă de joacă special amenajată.
Operaţiile vin la pachet cu un set complet de analize, înainte şi după intervenţia chirurgicală. Preţul fiecărei intervenţii variază, în funcţie de complexitatea cazului.
"Sunt de cel puţin trei ori mai mici decât preţurile care astăzi se plătesc de părinţi în afara ţării, în spitalele de acelaşi nivel. Unele mai puţin dotate decât al nostru. (...) Avem în vedere şi un program împreună cu fundaţiile şi asociaţiile de copii, pentru a ajuta şi alte familii care sunt defavorizate" a precizat preşedintele Spitalului Monza, Carmen Drăgan.
În aproximativ o lună, operaţiile ar putea fi decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
În fiecare an, în România, se nasc peste o mie cinci sute de copii cu malformaţii cardiace. Mai mult de jumătate dintre aceste cazuri necesită intervenţii chirurgicale.
Luna septembrie a fost luna inimii la Antena 3. Spitalul Monza este alături de inima ta.