Românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre cetățenii europeni, potrivit statisticilor prezentate de Agenția Națională Antidrog (ANA), cu ocazia marcării Zilei Mondiale fără Tutun.
Datele arată că doar 38% dintre români susțin că niciodată sau aproape niciodată nu sunt expuși la fum de tutun la locul de muncă, față de media europeană de 72%, în condițiile în care de șapte ani legea permite fumatul la locul de muncă doar în camere special amenajate, separate și izolate, informează
Agerpres.
Potrivit ANA, cele mai recente studii în domeniu au evidențiat că prevalența fumătorilor în România este de 27% iar restul de nefumători sunt expuși permanent și devin fumători pasivi la locul de muncă și în spațiile publice și acasă, plătind tribut similar cu fumătorul activ din punctul de vedere al sănătății (Studiul GATS 2011).
La jumătate din fumătorii cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.
Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acelea pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creștere la sexul feminin) și bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).
Agenția Națională Antidrog (ANA) a anunțat că se alătură Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel național, de activități de informare — sensibilizare — conștientizare în mediul școlar sau în comunitate, activități de petrecere a timpului liber și de formare de abilități.
Consumul de tutun ucide aproape 6 milioane de oameni în fiecare an, dintre care mai mult de 600.000 sunt nefumători.