Semințele de mac, utilizate frecvent în alimentație, sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a genera rezultate fals pozitive la testele antidrog. Aceste semințe provin din planta Papaver somniferum, care este și sursa unor droguri precum opiul și morfina. Din acest motiv, testele antidrog sunt atât de sensibile la opiacee, scrie Livescience.
Important de subliniat este faptul că acestea pot influența testele antidrog. Într-un caz dramatic din SUA, un copil a fost luat în grija autorităților după ce mama lui a picat testul antidrog în urma consumului unei salate cu semințe de mac.
Poți să te intoxici cu semințe de mac?
Deși semințele obișnuite de mac nu produc efecte psihoactive, în anumite condiții, acestea pot deveni periculoase. Semințele nu conțin opiacee în mod natural, dar pot fi contaminate cu reziduuri de opiu în timpul recoltării, când intră în contact cu alte părți ale plantei.
„Oamenii consumă semințe de mac în siguranță de sute de ani, deoarece acestea nu conțin opiacee în mod natural. Totuși, reziduurile pot rămâne pe semințe din cauza contaminării în timpul procesării,” explică Eva Greenthal, cercetător la Center for Science in the Public Interest din Washington, D.C.
Semințele procesate și comercializate în magazine sunt, de obicei, curățate de aceste reziduuri. Totuși, semințele de mac neprocesate sau procesate necorespunzător pot conține suficiente opiacee pentru a intoxica o persoană.
Ce riscuri implică semințele neprocesate și ce este ceaiul de mac
Consumul unor cantități mari de semințe de mac crude este improbabil, dar posibil. Potrivit lui Christopher S. Baird, profesor la West Texas A&M University, ar fi nevoie de până la 59 de kilograme de semințe pentru a simți efecte notabile, conform unui studiu din 2003.
În schimb, prepararea unui ceai din semințe de mac neprocesate poate concentra opiaceele și reprezintă un pericol grav. „Această practică este extrem de periculoasă și poate duce la supradoză sau moarte,” avertizează Greenthal. Variabilitatea cantităților de opiacee din loturi diferite de semințe face imposibilă dozarea sigură.
Un studiu din 2021 arată că ceaiul de mac a fost asociat cu cel puțin 19 decese și 20 de supradoze non-fatale. Chiar dacă nu cauzează moartea, ceaiul poate provoca dependență. Într-un caz din 2019, un bărbat de 42 de ani a devenit dependent de ceaiul din semințe de mac, ajungând să nu își mai poată gestiona viața personală sau profesională.