Acidul hialuronic este o substanta care se gaseste în mod natural în corpul uman. Se găseşte în cele mai mari concentraţii în lichidele ce au legatura cu ochii şi in zona articulatiilor. Acidul hialuronic, care este utilizat ca medicament si in tratamentele de marire buze cu acid hialuronic, este extras din materii ce provin din natura sau este facut de catre unele bacterii în laborator.
Oamenii iau acid hialuronic pentru diverse afectiuni comune si des intalnite, inclusiv osteoartrita, dar si alte boli care ne pot pune numeroase probleme. Poate fi luat pe gura sau injectat în articulaţia afectată, de catre un profesionist in domeniu, un profesionist din domeniul sanitar. FDA din SUA a aprobat utilizarea acidului hialuronic in timpul unor interventii chirurgicale la ochi, inclusiv pentru îndepărtarea cataractei, pentru transplantul de cornee şi repararea retinei desprinse, dar si in cazul unor alte leziuni oculare.
Acesta este injectat în ochi în timpul procedurii, pentru a ajuta sa se inlocuiasca lichidele naturale prezente acolo in mod normal, insa care lipsesc din cauza unor afectiuni. Acidul hialuronic este folosit si pentru umplerea buzelor în chirurgia plastica, in cazul femeilor care isi doresc un astfel de tratament de infrumusetare. Unii oameni isi aplica acid hialuronic chiar pe piele pentru vindecarea rănilor, in caz de arsuri, ulcere cutanate, dar şi ca o crema hidratanta.
Există, de asemenea, o mulţime de alte metode interesante de folosire a acidului hialuronic pentru a preveni efectele imbatranirii. De fapt, acidul hialuronic a fost promovat ca o "sursa a tineretii" in multe tari, crezandu-se ca el poate readuce tineretea in corpul uman. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă pentru a sprijini idea conform careia, luând pe cale orala acest tratament sau aplicandu-l la nivelul pielii, se pot preveni schimbările asociate cu imbatranirea.
Cum funcţionează aceasta substanta-minune? Acidul hialuronic functioneaza printr-un mecanism foarte interesant. El este cel care actioneaza ca o “pernă” in unele zone din corpul uman, adica asemenea unui lubrifiant in articulaţii şi in alte ţesuturi. În plus, prezenta lui in anumite parti ale corpului uman ar putea afecta modul în care organismul răspunde la diversi factori nocivi.
Utilizari:
Cataracte. Injectarea de acid hialuronic în ochi este eficienta atunci când este facuta în timpul intervenţiei chirurgicale de cataractă de un chirurg specializat in oftalmologie.
Răni în cavitatea orala. Acidul hialuronic este eficace pentru tratarea unor răni in cavitatea orala, dar si atunci când este aplicat pe piele ca un gel. Eventual, el poate fi eficient pentru combaterea efectelor ce tin de imbatranirea pielii. Unele cercetări sugerează că injectarea unui produs specific cu acid hialuronic poate reduce ridurile din jurul gurii ijn timp scurt.
Osteoartrita. Acidul hialuronic ar putea fi eficient pentru problemele de rigiditate şi in cazul durerilor articulare, atunci când este injectat în zone afectate. Totusi, specialistii in domeniu arata ca rezultatele pot varia. Unii oameni cunosc o îmbunătățire moderată în rigiditatea articulară şi scăderea durerii, atunci cand fac un tratament cu acid hialuronic, dar nu este întotdeauna cazul.
Dacă acidul hialuronic ar putea întârzia sau reduce deteriorarea progresivă a unor parti ale corpului nostru, atunci cand ne gandim la utilizarea pe termen lung, este inca neclar.
Traumatisme oculare. Unele cercetări sugerează că acidul hialuronic ar putea fi injectat în ochi pentru a trata detaşarea retinei sau alte leziuni oculare.
Vindecarea rănilor la nivelul pielii şi a arsurilor. Unele cercetări sugerează că aplicarea de acid hyaluronic pe piele ar putea fi utila pentru tratarea arsurilor si ranilor pielii. Mai multe dovezi sunt insa necesare pentru a evalua eficacitatea acidului hialuronic in aceasta privinta.