Potrivit oamenilor de știință, persoanele mai în vârstă care suferă de retinopatie, o boală oculară a retinei, prezintă un risc crescut de a suferi un accident vascular cerebral, precum și posibile simptome de demență.
Retinopatia este adesea cauzată de diabet sau de hipertensiune arterială, ambele putând afecta vasele mici de sânge care alimentează retina. Iar această afecțiune poate duce la modificări ale vederii, cum ar fi probleme la citire sau la vederea obiectelor îndepărtate. În etapele ulterioare, vasele de sânge deteriorate pot prezenta scurgeri și pot provoca tulburări de vedere, cum ar fi pete întunecate sau dungi asemănătoare pânzei de păianjen, potrivit Institutului Național de Oftalmologie din SUA, citat de Aleph News.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că retinopatia mai severă este legată de un risc mai mare de accident vascular cerebral. Iar în spatele acestui fapt se află existența unor vase de sânge bolnave.
Realizatorii studiului au ajuns la concluzia că persoanele cu semne de retinopatie au fost de două ori mai susceptibile de a raporta un istoric de accident vascular cerebral, comparativ cu cele care nu prezentau semne de boală oculară. În mod similar, aceștia aveau cu 70% mai multe șanse să raporteze probleme de memorie, un potențial indicator al demenței.
În decursul următorului deceniu, persoanele cu cea mai severă retinopatie s-au confruntat cu un risc de două până la trei ori mai mare de a muri.
Rezultatele se bazează pe mai mult de 5.500 de adulți americani care au participat la un studiu guvernamental de sănătate în curs de desfășurare. Toți au fost supuși unor scanări ale retinei pentru a vedea dacă au retinopatie.
S-a constatat că aproape 700 dintre aceștia aveau această afecțiune oculară, în timp ce 289 aveau antecedente de accident vascular cerebral, iar aproximativ 600 au raportat probleme de memorie.