Iaurtul, aliment cu insemnate proprietati nutritive folosit ca atare sau pentru a pregati delicioase deserturi si sosuri, este inconjurat de numeroase mituri. Cateva dintre cele mai raspandite sunt preluate de site-ul hola.com, pentru a arata ce este adevarat si ce este fals in legatura cu acest 'superaliment', scrie
foodstory.ro.
Iaurtul stimuleaza digestia: AdevaratContrar alimentelor care ingreuneaza digestia, iaurtul stimuleaza acest proces datorita actiunii probioticelor. Iaurturile cu Lactobacillus ajuta la absorbtia substantelor nutritive echilibrand flora intestinala. Iar daca este vorba despre iaurturi fara lactoza, organismul va fi scutit de munca de a 'scinda' lactoza (in glucoza si galactoza) si, prin urmare, digestia va fi si mai usoara.
Iaurturile inghetate pot intra in dietele de slabire: DepindeTendinta de a consuma iaurtul insotit de topping se adauga unui adevarat boom inregistrat de consumul de iaurt inghetat ca snack sanatos la moda si s-a extins rapid la iaurturile consumate acasa. Totusi, nu orice topping este sanatos. Daca se doreste includerea unui adaos care sa fie satios si sa nu duca la cresterea in greutate, cel mai bine ar fi ca iaurturile naturale sa fie consumate impreuna cu fructe uscate si cu o cantitate mica de fructe de padure. Adaosul de alimente bogate in zahar ca ciocolata, caramelul etc. inseamna un aport mult mai mare de calorii.
Iaurtul are efecte pozitive asupra pielii: AdevaratIaurtul se poate lauda ca este unul dintre alimentele care aduc cele mai mari beneficii pielii. Consumandu-l, obtinem dozele de proteine necesare pentru a avea o piele ferma si mai neteda. In plus, aplicat direct pe piele, iaurtul hidrateaza. Utilizat ca masca faciala (singur sau in combinatie cu mierea), catifeleaza pielea si ii imbunatateste aspectul si textura. Poate fi folosit, de asemenea, ca lotiune dupa plaja: enzimele si probioticele din iaurt ajuta la o refacere mai rapida a pielii dupa neplacutele arsuri de vara.
Iaurtul trebuie sa fie consumat dupa ce se face sport, nu inainte: FalsConsumul de iaurt este pozitiv atat inainte, cat si dupa ce se face sport. Consumat inainte, ofera surplusul de energie necesar pentru mentinerea ritmului in cursul sedintei de exercitii fizice. Consumat dupa, este un aliat de nadejde pentru refacere: continutul sau de carbohidrati ajuta la refacerea rezervelor de energie, iar proteinele sunt utile muschilor.