Un zgârie-nori bizar, în formă de „U”, supranumit „The Big Bend”, ar putea redefini în curând orizontul New York-ului și ar putea deveni cea mai lungă clădire din lume.
Structura de 1.200 de metri, proiectată de studioul american de arhitectură Oiio, își propune să depășească limitele arhitecturale prin utilizarea unei lacune din legile stricte de planificare urbanistică din New York, potrivit Architect Magazine.
În loc să se ridice spre cer într-o ascensiune verticală clasică, Big Bend s-ar arcui într-un „U” uriaș, inversat. Potrivit designerilor, această curbă ocolește restricțiile de înălțime, dar, în același timp, va „depăși limita cerului”.
În New York, dezvoltatorii s-au concentrat mult timp pe achiziționarea „drepturilor aeriene” – spațiul vertical de deasupra clădirilor învecinate – pentru a construi structuri din ce în ce mai înalte. Dar cu structura sa în formă de „U”, clădirea proiectată de Oiio evită acest lucru prin valorificarea spațiului aerian disponibil fără cheltuielile suplimentare.
Această abordare le permite dezvoltatorilor să obțină noi dimensiuni verticale pe loturi mai mici de teren, menținând în același timp costuri de construcție relativ reduse.
Dacă ar fi construit, Big Bend ar depăși Burj Khalifa din Dubai cu 300 de metri, chiar dacă acesta se înalță cu 60 de metri peste One World Trade Center, în prezent cea mai înaltă clădire din New York.
Designerul Ioannis Oikonomou a spus: „Există multe moduri diferite prin care o clădire poate să iasă în evidență... Dacă reușim să facem structura, am putea crea una dintre cele mai prestigioase clădiri din Manhattan”.
Dar, ca în cazul oricărui proiect arhitectural ambițios, The Big Bend nu a fost lipsit de critici. Unii dintre cei mai importanți arhitecți din New York și-au exprimat îngrijorarea cu privire la suita tot mai mare de turnuri super-înalte din oraș, invocând temeri inclusiv legate de impactulul asupra mediului.
Renumitul arhitect Steven Holl a descris acești zgârie-nori drept „simboluri ale inegalității”, în timp ce Liz Diller a spus că proiectul simbolizează „risipa de dolari” în New York.
Între timp, mulți locuitori sunt, de asemenea, îngrijorați de impactul pe care clădirea l-ar avea asupra Central Park, temându-se că ar proiecta umbre nedorite asupra spațiului verde atât de apreciat în oraș.
Architectural Digest a prezentat recent conceptul lui Oiio cu un titlu care avertizează că „Acest zgârie-nori ar putea distruge orizontul New York-ului”.
Cu toate acestea, în ciuda acestei opozițiilor, firma de arhitectură consideră că acest turn va deveni un reper important al orașului.