Un român aruncă, în medie, 129 de kilograme de mâncare într-un an. Cu plasele mereu pline atunci când se întorc de la cumpărături românii uită uneori că la o masă nu pot mânca mai mult de două feluri.
În aproape 30% din cazuri aruncăm mâncarea la gunoi pentru că se degradează prea repede sau pentru că am estimat greșit cantitatea.
Românii aruncă zilnic, la gunoi, 6 mii de tone de alimente, în cea mai mare parte mâncare gătită, și peste 20 % fructe, legume sau produse de panificație.
Iar mai bine de 10 % din mâncarea cumpărată de români ajunge la gunoi.
Inclusiv marile lanțuri de supermarketuri fac risipă.
România ocupă locul 9 în topul celor mai risipitoare țări din Europa. Până în 2030 țara noastră și-a asumat că va reduce la jumătate risipă de alimente.
DE CE AJUNGE MÂNCAREA LA GUNOI
26% mâncarea se degradează prea repede
21% estimarea greșită a cantității de alimente
14% cumpărături
Sursa: Ministerul Agriculturii