Antena 3 CNN Life Un câine poliţist a murit din cauza căldurii după ce a fost lăsat în autospeciala de poliţie de stăpânul său

Un câine poliţist a murit din cauza căldurii după ce a fost lăsat în autospeciala de poliţie de stăpânul său

ciob?nescul german K-9 Horus
Locotenetul Daniel R. Zeigler cu ciobănescul german K-9 Horus în 2021. Sursa foto: Savannah Missouri Police Department
de Claudia Popovici    |    10 Sep 2024   •   18:49

K-9 Horus, un câine polițist din rasa ciobănesc german, a murit la scurt timp după ce locotenentul Daniel R. Zeigler, care îl avea în grijă, l-a lăsat ore întregi în mașina de poliție, pe caniculă, în timp ce echipamentele speciale pentru câini erau dezactivate. După ce și-a amintit de el, locotenentul l-a scos din mașină și l-a dus acasă, dar Horus a murit la scurt timp. Trupul câinelui a fost găsit de un vecin în curtea casei și a alertat imediat autoritățile. Acum, locotenentul este cercetat pentru abuz de animale, scrie publicaţia People. 

Incidentul a ieşit la iveală pe 20 iunie, când locotenentul Zeigler l-ar fi contactat pe șeful poliției din Missouri pentru a-i spune că partenerul său K-9, care lucrase în tura de noapte până în primele ore ale dimineții, era mort.

Ulterior, șeful poliției din Savannah a constatat că K-9 Horus fusese lăsat în vehiculul de poliție ,dotat cu echipamente speciale pentru câini, care însă ar fi fost dezactivate, de la sfârșitul turei, la ora 4:49 a.m., potrivit declarației de probă din 5 septembrie, revizuită de publicația PEOPLE și care citează jurnalul dispeceratului din Andrew County.

Horus a murit din cauza expunerii la căldură, moartea fiind „direct” legată de dezactivarea sistemului AceK9 al vehiculului, conceput pentru a-l proteja, conform documentelor de acuzare.

Locotenentul Daniel R. Zeigler a fost acuzat de un capăt de acuzare pentru abuz de animale, în urma unei investigații realizate de Patrula de Autostrăzi din Missouri, prezentată în declarația de probă și raportată procurorului.

În acea seară de 20 iunie, un vecin a văzut câinele de poliție mort în curtea din apropierea vehiculului și le-a spus ulterior anchetatorilor că Zeigler era „într-o stare de agitație”, conform declarației de probă, care îl descrie pe locotenent ca fiind „în stare de șoc”, afirmând că „a crezut că a adus câinele K-9 înăuntru la sfârșitul turei.”

Mai târziu, șeful Dave Vincent a mers la locuința locotenentului. La înmormântarea lui Horus din acea noapte, un alt martor a declarat că l-a auzit pe locotenent spunându-i șefului că moartea câinelui K-9 era din vina lui, conform aceleași declarații de probă.

Temperatura de la Aeroportul Internațional Kansas City – cea mai apropiată stație meteo, situată la aproape 50 de mile de Savannah, Missouri – a înregistrat o temperatură maximă de 88 de grade Fahrenheit (n.r 31,1 grade Celsius) în acea după-amiază de iunie.

Șase zile mai târziu, anchetatorii au efectuat un test de funcționare pe vehiculul K-9 al poliției din Savannah, folosit de locotenent. În timpul testării, anchetatorii au parcat vehiculul în lumina directă a soarelui, cu motorul oprit.

Așa cum era conceput, când temperatura internă a vehiculului a crescut la 90 de grade Fahrenheit, claxonul a început să sune repetat, geamurile din spate s-au coborât, iar un ventilator s-a activat.

„Acest test a demonstrat că sistemul AceK9 din vehiculul K-9 al poliției din Savannah funcționa corect și ar fi trebuit să fie dezactivat manual pe 20 iunie 2024”, scrie ofițerul Patrulei de Autostrăzi, Justin S. Johnson, în declarația de probă.

 „Dezactivarea sistemului AceK9 a contribuit direct la moartea lui K-9 Horus, eliminând o măsură de siguranță pentru a preveni un astfel de incident.", a mai spus el

Zeigler, care era atunci sergent cu un rang inferior, a fost antrenat alături de Horus când ciobănescul german, aproape de 2 ani, s-a alăturat forțelor de poliție în februarie 2021. După un antrenament de opt săptămâni, cei doi urmau să fie „pe teren” în luna mai a aceluiași an, potrivit unei postări pe Facebook a Departamentului de Poliție din Savannah, care anunța achiziția câinelui prin donații din partea comunității.

×
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close