Mesajele primite de ulitizatori pot fi în limba română sau engleză şi conţin un link, în care expeditorul prezintă un video sau poză cu persoana căreia i-a trimis mesajul.
Aceasta este o metodă psihologică pentru a stârni curiozitatea destinatarului şi pentru a-l determina să-l acceseze.
Ce puteți face dacă ați accesat din greșeală un link cu mesaj-capacană
"În cazul in care am făcut click din greşeală pe acel link, să schimbăm imediat parola contului de Facebook, de Instagram sau depinde de mediul de propagare. Să activăm autentificare în doi paşi, adică să nu depindă accesul nostru doar de o simplă parola simpla. Să depindă şi de un pas de autentificare suplimentar, de regulă, un cod care vă vine pe telefon sau o aplicaţie dedicată acestui lucru", a spus Mihai Rotariu – PR Directoratul Național de Securitate Cibernetică.
Odată accesat, acel link nu duce către clipul promis. Hackerii nu oferă detalii suplimentare și profită de curiozitatea umană.
Mai mult, se folosesc de un serviciu de scurtare a denumirii URL-ului pentru a masca site-ul real pe care urmează să îl accesați.
Din fericire, există soluții pentru rezolvarea stricăciunilor.
Cum se poate recupera contul de socializare
"Contul pierdut se poate recupera. Este de recomandat să accesăm centrul de ajutor al reţelei sociale, respectiv Facebook. Acolo aveţi toţi paşii pe care trebuie să-i faceţi pentru a va recupera contul", a adăugat Mihai Rotariu.
Totodată, mesajul va fi transmis către contactele dumneavoastră de pe Facebook, iar prietenii pe care îi aveți în lista contului vor fi în pericol să cadă în aceeași capcană.
Astfel, este important să-i anunţaţi că link-ul primit este de fapt un virus.