Antena 3 CNN Life Travel Zakynthos, insula țestoaselor Caretta-Caretta

Zakynthos, insula țestoaselor Caretta-Caretta

Diana Scarlat
3 minute de citit Publicat la 16:00 27 Dec 2022 Modificat la 16:01 27 Dec 2022
zakynthos insula testoaselor caretta caretta
Zakynthos, insula țestoaselor Caretta-Caretta Sursa foto: Paralela 45

Este insula muzicii, a petrecerilor, a relaxării și a aventurii, dar vizitatorii trebuie să respecte și regulile impuse pentru protejarea țestoaselor Caretta-Caretta

Insula Zakynthos este specială mai ales prin suprafețele imense de plajă care oferă suficient spațiu pentru distracție și relaxare, dar și datorită speciei de broască țestoasă Caretta-Caretta. O curiozitate a naturii este faptul că formațiunile stâncoase care ies din apa Mării Ionice, dar și din Mediterana, par niște imense țestoase din aceeași specie care aici este protejată prin lege. Plaja Navagio este renumită pentru aceste stânci în formă de țestoase, unde turiștii pot ajunge și numai pentru a fotografia împrejurimile, în excursiile opționale. Plaja Navagio este situată în nord-vestul insulei.

Pentru vizitatorii care vor doar să fotografieze, autocarele opresc în locurile de parcare de pe stâncile calcaroase care înconjoară Plaja Navagio, iar cei care vor să se scalde aici pot ajunge doar cu ambarcațiuni care pleacă din porturile situate în apropiere. O astfel de excursie din care face parte programul de scăldat, doar 45 de minute, costă în jur de 30 de euro și se face numai cu o programare prealabilă, pentru că sunt foarte mulți cei care vor să aibă această experiență, iar golful foarte mic nu permite prezența simultană a unui număr mare de ambarcațiuni. De asemenea, înainte de a pleca spre Plaja Navagio cu barca trebuie să se verifice starea vremii, pentru că atunci când marea este agitată nu pot acosta ambarcațiunile, iar excursiile se amână.

Croazierele sunt foarte căutate

Totuși, astfel de evenimente meteo sunt foarte rare pe Insula Zakynthos, unde se poate face plajă la temperaturi foarte ridicate inclusiv primăvara și toamna. Ploile sau furtunile sunt extrem de rare pe toată suprafața insulei, ceea ce o face deosebit de atractivă pentru toate categoriile de vizitatori, pe toată durata anului. Foarte mulți turiști aleg croazierele de jumătate de zi sau de o zi. Chiar și primăvara sau toamna este recomandat ca pe vapor să se folosească pălării de soare și creme cu protecție solară, pentru că există pericolul de insolație, aproape permanent. Se recomandă un loc la umbră, în timpul călătoriilor pe mare, pentru a se evita arsurile solare.

O plajă foarte populară este Banana Beach, cu nisip auriu și ape extrem de albastre, dar mult mai mare, ca suprafață. Turiștii se bucură aici de servirea băuturilor la șezlong, iar muzica răsună peste tot în boxe. Se pot practica și sporturi nautice. Este cea mai mare plajă a insulei, situată la 14 km distanță de Zakinthos Town, capitala insulei.

Un loc în care se ajunge doar cu o ambarcațiune este „Blue Caves” (Peșterile Albastre), pe coasta de nord a insulei. Nu se recomandă scăldatul în interiorul peșterilor, unde ambarcațiunile pot pătrunde, pentru că apa este extrem de rece. O excursie cu barca la Peșterile Albastre costă în jur de 7 euro de persoană.

Zonele protejate

Plaja Gerakas, situată la 18 km de Zakinthos Town, este protejată ca parc natural. Aici este locul unde țestoasele Caretta-Caretta își depun ouăle. Există pază și materiale informative pentru turiști, iar accesul pe plajă se face doar pe un podeț special amenajat, într-un interval orar strict, până la ora 19:00. Nu există nici taverne pe această plajă, în schimb, nisipul este foarte fin și apa cristalină. Se poate face plajă și se poate înota. 

În anul 2004, Comisia Europeană a condamnat Grecia pentru eşuarea planurilor de protejare a celei mai numeroase populaţii locale de ţestoase din Marea Mediterană. Decizia a fost luată în urma unei campanii susţinute a organizaţiei ecologiste World Wildlife Fund (WWF) şi a altor ONG-uri preocupate de impactul turismului necontrolat asupra acestei specii. Premierul şi Ministerul Mediului au primit aproximativ 11.000 de e-mail-uri din partea militanţilor care cereau salvarea țestoaselor.

Aşa a ajuns Insula Zakynthos una dintre priorităţile agendei guvernului, iar de atunci, Caretta-Caretta este stăpâna atotputernică a insulei. Turiştii se supun regulilor țestoasei: n-au voie să-şi aşeze şezlongurile pe plajele unde „mămicile” Caretta-Caretta îşi depun ouăle, trebuie să le respecte programul şi habitatul țestoaselor care pot ajunge la o talie de circa 1,2 metri la maturitate şi la o greutate de până la 200 de kilograme.

Unii ghizi de turism de aici au și rol de rangeri ai unei rezervații naturale, fiind obligați să le explice vizitatorilor de ce trebuie să fie foarte atenți cu speciile rare. Este nevoie de impunerea regulilor, deoarece ţestoasa marină se întoarce în acelaşi loc să depună ouă, pe plajele Insulei Zakynthos. În parc se află anual între 800 şi 1.100 de cuiburi de ouă de ţestoase marine. Acestea încep să eclozeze la două-trei luni după depunere.

Cu toate acestea, turiștii nu sunt opriți de la distracțiile specifice litoralului și au suficiente plaje amenajate pentru agrement, pe aceeași insulă. Protecția naturii se împacă foarte bine cu agrementul, după ce s-au delimitat zonele protejate și regulile ce trebuie să fie respectate.

×
x close