Circuitele turistice culturale și gastronomice sunt cele mai căutate în Serbia, inclusiv în croaziere pe Dunăre. În țara vecină, agroturismul este înfloritor în zonele rurale, chiar în împrejurimile capitalei, Belgrad. Locuitorii capitalei s-au obișnuit să-și petreacă timpul liber în natură, în casele tradiționale din împrejurimi, multe fiind transformate în locuri de primire pentru turiști, bazate pe gastronomie locală. Dar au acces la acestea și turiștii străini care vizitează Serbia, în circuite culturale.
O mare atracție este viticultura, transformată în obiectiv turistic. Producătorii de vinuri s-au unit pentru a organiza circuite comune care le oferă vizitatorilor posibilitatea de a degusta deopotrivă mâncărurile tradiționale, vinurile naturale și chiar cu mierea excepțională, produsă aici, după ce vizitează cramele și podgoriile.
Vedeta din bucătărie este peștele
O vacanţă în Serbia ar putea fi alegerea cea mai potrivită pentru cei care-şi doresc în acelaşi timp relaxare, distracţie în stil balcanic şi o întoarcere în timp, către perioada de glorie a stilului baroc şi a strălucirii Imperiului Austro-Ungar sau în epoca medievală. Peştele este vedetă în bucătăria sârbească, pe tot cursul Dunării şi, bineînţeles, la Belgrad, unde se organizează cele mai spectaculoase festivaluri dedicate lui. Participă pescari şi bucătari din mai multe ţări europene, întrecându-se, în luna septembrie a fiecărui an, în reţete tradiţionale.
Și o excursie la Novi Sad poate fi alegerea perfectă pentru gurmanzi. Peştele face parte din tradiţie, în oraşul istoric de pe Dunăre, iar reţetele tradiţionale sârbeşti întrec imaginaţia altor popoare. O ciorbă de peşte preparată de bucătarii teraselor din cetatea Petrovaradin este alegerea perfectă, în orice situaţie. Seamănă foarte mult cu gulașul din Ardeal și din Ungaria, dar se prepară cu pește. Una dintre cele mai importante atracții este peştele luat direct din Dunăre, la terasele-restaurant din cetatea Petrovaradin.
Și alte rețete culinare au elemente comune cu cele ale românilor, ungurilor sau bulgarilor, mai cele ales din zonele învecinate cu Novi Sad. Regăsim gulașul sub formă de ciorbă de pește, dar și dulcuirile specifice zonei Banatului sau Ungariei, pe bază de mac. Cele mai bune prăjituri tradiționale sârbești seamănă foarte mult cu cele ungurești sau ardelenești, fiind pe bază de mac. Plăcintele și ruladele cu mac sunt cele mai răspândite dulciuri tradiționale.
Cetatea istorică de pe Dunăre
Novi Sad, oraşul istoric străbătut de Dunăre îi oferă călătorului o întoarcere în perioada medievală, în cetatea Petrovaradin. Novi Sad înseamnă atât istorie păstrată în arhitectura fabuloasă a centrului oraşului şi a fortăreţei de pe malul Dunrăii, cât şi natură, viaţă de noapte, cultură populară, vinuri și gastronomie tradițională. Fortăreaţa Petrovaradin oferă şi o incursiune în istoria Europei și a amalgamului cultural şi etnic din această parte de lume.
Este cel mai important oraş din regiunea Voivodina, din nordul Serbiei, devenit un centru cultural cosmopolit, preferat de turiştii din Europa de Vest şi din Statele Unite ale Americii, în special ca punct de oprire în croazierele pe Dunăre. Este şi un oraş important pentru turismul de business și una dintre destinațiile preferate și de tinerii europeni care călătoresc foarte mult, cu buget redus, pe urmele istoriei şi civilizaţiei europene.