Antena 3 CNN Life Travel Unde se află cele mai vechi construcţii din piatră din lume?

Unde se află cele mai vechi construcţii din piatră din lume?

Unde se află cele mai vechi construcţii din piatră din lume?
21 Mar 2014   •   19:34

Ggantija, Hagar Qim, Mnajdra si Tarxien sunt patru temple preistorice, unice in lume. Despre acestea se crede ca sunt cele mai vechi structuri din piatra. Datand din anii 4000 – 2500 i.Hr., ele sunt mai vechi si decat piramidele din Egipt sau decat Stonehenge.

 

 

Intr-o excursie pe insula Gozo, a doua ca marime in arhipelagul Malta, viziteaza templul Ggantija, cel mai vechi din cele patru constructii de care-am pomenit mai devreme. Conform surselor el a fost ridicat pe la mijlocul celui de-al patrulea mileniu, intre anii 3600 si 3300 i.Hr.

 

Hagar Qim a fost construit intre anii 3000 si 2500 i.Hr. pe insula Malta si este alcatuit din sase camere mari, circulare, conectate printr-un pasaj interior. Acest templu impresioneaza prin fatada de la intrare, blocurile imense de piatra folosite la constructia sa si prin sculpturile gasite in interior, cea mai importanta dintre ele fiind Venus din Malta.

 

Ceva mai jos de Hagar Qim, la o distanta de un kilometru, dai peste templul Mnajdra, cu vedere la mare si spre micuta insula nelocuita Filfla. Expertii spun ca o caracteristica deosebita a templului Mnajdra este aceea ca este aliniat, accidental sau nu, cu echinoctiile solare.

 

Tarxien, e tot in Malta, si se prezinta ca o formatiune de trei temple construite intre anii 3000 si 2500 i.Hr., conservate in stare excelenta. Se poate observa ca edificiul din mijloc, cel mai complex, a fost blocat de celelalte doua, din motive necunoscute specialistilor.

Pentru un studiu aprofundat al artefactelor descoperite in templele malteze, viziteaza si Muzeul Arheologic din Valletta, unde au fost mutate pentru a fi conservate si pastrate in siguranta.

 

De Geanina Ichim

 

Early Booking Malta

 

hotel Excelsior 5* - de la 549 euro/pers, transport cu avionul, transferuri, 7 nopți cazare cu mic dejun, asistenta turistica, ofertă aniversară Malta Travel – 15 ani (www.malta.ro), 021/318.59.92

 

 

×
Citește mai multe din Travel
» Vezi toate știrile din Travel
Cele mai noi știri
Parteneri
x close