
Pentru cea mai mare parte a lumii, zilele întunecate ale pandemiei de Covid-19 par o amintire îndepărtată, nu și în Coreea de Nord, spune Justin Martell, primul american care a vizitat țara de la începutul pandemiei, acum mai bine de cinci ani.
Măsurile stricte de sănătate, cum ar fi purtarea măștii și verificarea temperaturii, sunt încă obișnuite, iar locurile turistice populare, inclusiv piețele locale, rămân inaccesibile din cauza temerilor legate de transmiterea virusului.
Martell a spus că paranoia legată de pandemie rămâne profund înrădăcinată în Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), așa cum este oficial cunoscută Coreea de Nord. El a întâlnit chiar și teorii bizare despre originea virusului.
„Se pare că există un zvon conform căruia Covid-19 a ajuns în țară printr-un balon trimis din Coreea de Sud”, a povestit pentru CNN Martell, un cineast născut în Connecticut, care a fondat Pioneer Media, specializat în documentarea destinațiilor unice și greu accesibile.
Ghizi occidentali care reiau tururile în Coreea de Nord
Martell a făcut parte dintr-o mică delegație de operatori de turism care au vizitat Coreea de Nord săptămâna trecută, pentru a pune bazele viitoarelor tururi.
După cinci zile petrecute în Coreea de Nord pentru a pregăti revenirea deocamdată limitată a turismului occidental, o mică delegație de operatori de turism a mers înapoi în China, luni, pe podul de pe râul Tumen.
Martell și colegii lui de călătorie – printre care australianul Rowan Beard de la Young Pioneer Tours (YPT) și maghiarul Gerg Vaczi de la Koryo Tours – nu pierd deloc timpul.
Joi, aceștia urmează să înceapă aducerea unor grupuri mici de turiști occidentali în Rason, un colț îndepărtat al Coreei de Nord, situat lângă granițele cu China și Rusia. Printre cei care și-au rezervat locuri se numără turiști din Germania, Franța, Regatul Unit, Canada, Australia, Macao și Jamaica.
Beard, care a condus tururi în Coreea de Nord timp de peste un deceniu, spune că aceste excursii reprezintă un pas semnificativ după ani de izolare extremă, poate cea mai extremă pe care nord-coreenii au experimentat-o vreodată.
„Sunt în culmea fericirii că primul grup pleacă săptămâna aceasta”, a spus Beard. „Există mult entuziasm legat de acest fapt. Dar este un nou început. Și va dura ceva timp pentru a găsi echilibrul”, a mai spus el.
El a menționat că experiențele-cheie, cum ar fi vizitarea pieței Rason pentru a negocia cu localnicii folosind moneda nord-coreeană, sunt momentan interzise. Cu toate acestea, Beard rămâne optimist, subliniind că agențiile de turism sunt în discuții cu ministerele locale pentru a restabili accesul și a reconstrui încrederea pas cu pas.
Beard a remarcat și că contul bancar pe care și l-a deschis în Rason acum mai bine de un deceniu avea încă același sold: aproximativ 25 de yuani chinezești (3,50 dolari).
În timpul vizitei lor, operatorii de turism au discutat despre posibilitatea de a include o experiență la cinematograful local în viitoarele itinerarii. Coreea de Nord și-a revitalizat recent industria cinematografică sub conducerea lui Kim Jong Un, cu noi producții precum dramele despre Războiul Coreean „72 de ore” și „O zi și o noapte” care rulează în cinematografe.
Capitala Coreei de Nord, Phenian, rămâne inaccesibilă vizitatorilor occidentali, în ciuda faptului că turiștii ruși au fost lăsați să intre în oraș încă de anul trecut, pe fondul legăturilor tot mai strânse cu Moscova.
Deși pandemia a închis complet granițele, americanii erau interziși în Coreea de Nord cu mult înainte de Covid-19. Departamentul de Stat al SUA a impus o interdicție de călătorie la 1 septembrie 2017, după moartea lui Otto Warmbier, un student american de 22 de ani, închis în Coreea de Nord și repatriat în stare vegetativă persistentă, murind la scurt timp după.
Martell, care vizitase Coreea de Nord de 11 ori până atunci, se afla în țară când interdicția a intrat în vigoare.
„Tocmai traversam granița Sinuiju-Dandong când s-a anunțat. Cred că am fost ultimul turist american cu pașaport american care a părăsit Coreea de Nord”, a spus el.
În ciuda interdicției, Martell a vrut cu orice preț să se întoarcă în Coreea de Nord.
Cum ajung americanii în Coreea de Nord și cât plătesc
Pentru a ocoli interdicția de călătorie impusă de SUA, Martell a obținut cetățenie dublă din partea statului Saint Kitts și Nevis, o națiune din Caraibe cunoscută pentru programul său de obținere a cetățeniei prin investiții. Contribuind cu o sumă de șase cifre la fondul Sustainable Island State Contribution, el a obținut un al doilea pașaport, care i-a permis să revină legal în Coreea de Nord, fără a încălca restricțiile americane.
„A fost nevoie de un an de întocmit documente. Verificări de antecedente, declarații financiare – tot tacâmul”, a explicat el.
Dar, odată cu începerea războiului din Ucraina, prețurile pentru astfel de programe au explodat, a mai spus el. „Prețurile s-au dublat și chiar triplat din cauza numărului mare de ruși care obțin pașapoarte secundare. Acum a ajuns la 250.000 de dolari. Eu am plătit mai puțin.”
În ciuda costului ridicat, el consideră că merită investiția.
„Trebuie să îți dorești cu adevărat să mergi. Dar sfatul meu este: dacă vei cheltui timpul și banii, asigură-te că pașaportul îți oferă mai mult decât doar accesul în Coreea de Nord. Pașaportul meu de Saint Kitts îmi permite să intru în Rusia fără viză – lucru pe care pașaportul american nu îl poate face”, spune el.
Beard spune că un influencer „cunoscut” de pe YouTube, specializat în călătorii, este în prezent implicat într-un proces similar pentru obținerea unui pașaport spaniol, la un cost de aproape 200.000 de dolari.
Ce știu nord-coreeni despre ce se întâmplă în lume
Deși politica din SUA a generat discuții între ghizii nord-coreeni, subiectul războiului Rusiei în Ucraina a fost omis cu atenție.
Guvernele Ucrainei și ale statelor occidentale susțin că Phenianul a trimis trupe nord-coreene să lupte de partea Rusiei, multe unități suferind pierderi grele.
Vaczi, șeful tururilor în Coreea de Nord pentru Koryo Tours, a observat sensibilitatea din jurul acestui subiect.
„Aveam un ghid incredibil de bine informat despre Europa de Est. Dar nu am adus în discuție Ucraina. Părea o linie pe care nu trebuie să o treci”, a spus el.
Totuși, Martell a remarcat că ghizii nord-coreeni erau conștienți de evenimentele globale, de la măsurile propuse de Donald Trump până la conflictul din Ucraina. El a considerat că perspectiva lor era mai revelatoare prin ceea ce a fost lăsat nespus decât prin ceea ce a fost exprimat.
„Am vorbit despre geopolitică, dar pe tema Ucrainei, în mare parte, doar au ascultat. Era un subiect pe care l-au abordat cu prudență, chiar dacă și-au exprimat sprijinul pentru Rusia”, a spus el.
Vaczi a mai remarcat că ghizii lor au o bună înțelegere a politicilor mondiale. „Știau despre evenimentele recente din Coreea de Sud, despre tarifele lui Trump și despre situația din Ucraina. Sunt informați, pentru că întâlnesc străinii.”
Vaczi a considerat că itinerariile din Rason, o zonă economică, erau limitate și lipsite de inspirație.
„Multe fabrici și școli. Nicio piață. Nimic spontan, natural. Devine rapid repetitiv.”
Cu toate acestea, au existat și câteva schimbări notabile. Regulile stricte privind fotografierea au fost mult mai relaxate. „M-au atenționat doar o singură dată”, a spus Vaczi, „și asta pentru că filmam un ghid.”
Martell, însă, a simțit presiunea de a fi american – chiar și cu pașaportul său din Saint Kitts și Nevis.
„Mi s-a cerut să șterg două clipuri filmate în același timp; unul era cu pregătirile pentru un dans, iar celălalt pentru că ghidul tradusese greșit un slogan de propagandă, iar eu făcusem un videoclip în care explicam incorect sloganul.”
Dar Martell spune că nu a întâmpinat ostilitate. „Cât despre comentarii anti-americane, nu au fost deloc. Odată ne plimbam prin Parcul Hae’an, iar niște copii ne-au văzut și au fugit. Unul dintre ghizi a glumit: ‘Poate pentru că știu că sunteți imperialiști americani!’ Am răspuns: ‘Nu, doar unul!’ Și toți am râs”.
Chiar și simbolurile obișnuite ale ostilității față de SUA păreau mai temperate. Martell a observat că nu a văzut afișe de propagandă anti-americană și a trebuit să ceară în mod special vederi anti-americane la librărie, pentru că acestea nu mai erau expuse în față, cum era înainte.
În ciuda barierelor, ceea ce l-a marcat cel mai mult pe Martell și pe însoțitorii săi au fost contactul cu oamenii. La o școală locală, Martell s-a trezit răspunzând la întrebările unor elevi curioși.
„Copiii nu erau interesați de politică. Vroiau să știe despre muzică, sport, cum este viața în SUA”, a povestit el.