Antena 3 CNN Life Travel Toamna degustărilor de vinuri pe podgoriile din România

Toamna degustărilor de vinuri pe podgoriile din România

Diana Scarlat
3 minute de citit Publicat la 12:45 29 Aug 2023 Modificat la 12:45 29 Aug 2023
toamna degustarilor de vinuri pe podgoriile din romania
Toamna degustărilor de vinuri pe podgoriile din România Sursa foto: Diana Scarlat

Cei care vor să îmbine o vacanță de toamnă cu plăcerea degustării de vinuri pot alege una dintre ofertele pe care le fac producătorii din România. A crescut producţia de vinuri bune, iar anul acesta vor fi mai dulci, fiind temperaturi foarte ridicate și secetă în zonele viticole. Pe podgorii se organizează și evenimente culturale, pe lângă deja cunoscutele excursii cu degustări.

Unele agenţii de turism, împreună  cu producătorii de vinuri, lucrează astfel de oferte, pentru toamna acestui an. Unele sunt incluse în circuite turistice care îmbină frumuseţea naturii cu obiectivele culturale, atât în zonele rurale, cât şi în marile oraşe care adună producătorii fiecare întreaga regiune.

Constanţa, Tulcea, Alba, Prahova, Vrancea sau Buzău sunt câteva dintre județele care deja atrag un număr foarte mare de turiști care vor să facă degustări de vinuri, la cramele care au oferte pentru astfel de circuite. Sunt judeţele preferate de amatorii de vinuri bune şi turism rural sau de mișcarea în natură. Pensiunile din Buzău şi Vrancea înregistrează un grad de ocupare de peste 80%, în perioadele specifice pentru culesul viilor, când se face şi mustul, în fiecare an. La fel se întâmplă şi în Alba, zonă celebră pentru vinurile deja recunoscute de zeci de ani la nivel internaţional.

Drumurile vinului sunt vechi de 6.000 de ani

Cele mai sofisticate degustări de vinuri se fac la Cetatea de Baltă, zonă preferată de turişti şi pentru valoarea ei istorică. Şi Dobrogea au început să se organizeze, de câțiva ani, degustări de vinuri la cramă. Programele pensiunilor Drumul vinului din Buzău şi Vrancea, care s-a extins spre Moldova, a atras în fiecare toamnă, în ultimii zece ani, mii de români şi străini.

Descoperirile arheologice atestă că tradiţia vinului în zona Buzăului are peste 6.000 de ani, iar prima cramă a fost descoperită într-o veche peşteră. Proiectul denumit „Drumul vinului” a pornit, în anul 2011, de la podgoriile din Dealu Mare, pentru a pune în valoare potenţialul turistic şi viticol al zonei. Includea un traseu de 60 de kilometri, de pe DN 10, către Pietroasele şi Monteoru, de unde se pot vizita locuri unice în Europa, precum Vulcanii Noroioşi.

Iniţiativele de acest fel s-au extins, astfel încât cramele și-au organizat, mai mulţi ani la rând, propriile evenimente şi circuite de toamnă. La Buzău se fac astfel de evenimente, organizate de mai multe pensiuni din zonele agroturistice. Tradiția locală a pornit de la o sărbătoare a Tămâioasei, organzată mai mulți ani la rând, la jumătatea lunii septembrie, la Pietroasa. Turiștii pot asista la facerea mustului, pe care-l și degustă, iar la Pietroasa se organizează „drumul cramelor”, până în luna octombrie. Pasionații de vinuri s-au obişnuit să participe la astfel de activități care includ și culesul viei, iar cele mai căutate circuite includ trasee de biciclete, pentru a îmbina mișcarea în natură cu degustările.

La malul mării și în Deltă se poate face plajă

În ultimii ani, la malul mării s-a organizat Festivalul Vinului Dobrogean Pontus Euxinus, la care au participat crame din Constanţa şi Tulcea. Evenimentul cultural, care a avut în centru tradiția viniviticolă a regiunii, a pus în valoare Piaţa Ovidiu din Constanţa, amintindu-le constănțenilor și vizitatorilor cât de important este bătrânul Tomis pentru istoria Europei, care se-mpletește cu istoria vinului. Evenimentele organizate în zona Dobrogei combină degustările cu zilele de plajă sau cu excursii în Delta Dunării și în zona continentală a județului Tulcea.

În județul Tulcea, vinurile de Măcin au contribuit la diversificarea ofertelor pentru turiștii care până acum câțiva ani nu ajungeau în zona continentață, preferând exclusiv Delta Dunării. Crama din nordul Dobrogei a atras sute de vizitatori și degustători în fiecare săptămână. Organizatorii spun că în general, oamenii sunt atraşi de faptul că pot vedea cum se face vinul din struguri, nu din pastile, observând întregul proces tehnologic, de la cântărire, desciorchinare, până la mustul din cană. La crame, campania degustărilor de toamnă durează în jur de o lună şi jumătate, de la sfârşitul lunii august, până în luna octombrie. Agenţiile de turism au inclus degustările de must şi de vinuri în circuitele lor, atât pentru români, cât şi pentru străini.

×
x close