Antena 3 CNN Life Travel Temple și orașe de Patrimoniu UNESCO, în Sri Lanka

Temple și orașe de Patrimoniu UNESCO, în Sri Lanka

Diana Scarlat
2 minute de citit Publicat la 13:03 13 Feb 2024 Modificat la 13:12 13 Feb 2024
temple si orase de patrimoniu unesco in sri lanka
Temple și orașe de Patrimoniu UNESCO, în Sri Lanka Sursa foto: Dal Travel

Polonnaruwa a fost a doua capitală a Sri Lankăi, între sec. al XI-lea şi al XII-lea. Străvechiul oraș Polonnaruwa face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Cei care ajung aici pot vizita mai multe obiective turistice spectaculoase, precum ruinele vechiului Palat Regal, Complexul Gal Viharya, un sanctuar de piatră cu celebrele statui ale lui Buddha în cele 4 ipostaze diferite, sala de audienţe, Baia Lotusului, statuia regelui Parakramabahu, Templul Shiva, Lankathilake, Watadage şi Galpotha.

Complexul de la Sigiriya, denumit şi „Fortăreaţa Cerului”, are ca „piesă de rezistență” Fortăreaţa, obiectiv înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO şi celebrele fresce „Chipurile Cereşti de la Sigiriya”.

Fortăreaţa face parte dintr-un complex urban din antichitate, care se întindea pe o suprafaţă de aproximativ 70 de hectare, care cuprindea o mulţime de temple şi grădini. Acest complex a fost construit cu rol strategic şi de apărare de către regele Kashyapa între anii 477 - 495.

Citadela se ridică maiestuos la o înălţime de aproximativ 200 m, pe Stânca Leului unde se ajunge după parcurgerea a circa 1.200 de trepte. Denumirea locului este datorată prezenţei unui impunător leu la intrarea în fortăreaţă.

Pe vârful acesteia se află fundaţiile a ceea ce a fost odată un palat somptuos şi grădinile sale, completate de un bazin. Pe una dintre căile de acces s-a mai păstrat singura lucrare antică a picturilor seculare din Sinhaia, fresce de dimensiuni mari în culori originale pline de prospeţime şi delicateţe.

În aceeași zonă, una dintre atracțiile pentru turiștii din întreaga lume este Orfelinatul de elefanţi de la Pinnawala. Ferma de elefanți a început să funcţioneze ca orfanagiu în anul 1975, pentru 7 pui de elefant abandonaţi, apoi s-a transformat într-un centru de cercetare internațional. De aici se merge spre Dambulla, unde se poate vizita cel mai mare și mai bine conservat complex de peșteri din Sri Lanka. Templul peşteră din Dambulla este cunoscut și ca Templul de Aur al orașului Dambulla, construit în sec. I î.Hr. de regele Walagambahu.

Situl listat în Patrimoniul Mondial UNESCO are peste 80 de peșteri. Principalele atracții sunt cinci peșteri care conțin un complex de sculpturi, statui și picturi ce ilustrează viața lui Buddha.

Complexul găzduiește 153 de statui și picturi murale care povestesc despre tentațiile lui Mara, demonul și predica lui Buddha. Complexul este grandios, iar pereții sunt pictaţi aproape în totalitate. Primele trei peşteri sunt mai bine păstrate, mai vechi şi mai mari decât celelalte.

Un alt oraș din Sri Lanka intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO este Kandy, cunoscută şi ca „citadela de pe deal” - ultima capitală a regilor sinhalezi, unde anual are loc procesiunea Perahera.

Legendara cetate Kandy păstrează vii legendele și vechile tradiții. Aici se poate vizita și un muzeu al pietrelor preţioase, precum şi Templul Dintelui Sacru, unde turiștii norocoși pot fi invitaţi să participe la o ceremonie „Puja”.

Tempul a fost astfel denumit deoarece, în sec. al IV-lea, dintele lui Buddha a fost adus în Sri Lanka, ascuns în părul prinţesei Orissan pentru a nu fi atins de mâinile profanilor şi aşezat aici. Relicva a devenit în timp foarte preţuită în Sri Lanka şi în lumea budistă, în prezent fiind considerată cea mai preţioasă relicvă a locului.

Sri Lanka și India se pot vizita împreună, într-un circuit de două săptămâni, începând din luna martie, oferit turiștilor din România de agenția Dal Travel. Un mare avantaj al circuitelor de acest fel este acela că toate excursiile și vizitele la obicetivele turistice sunt incluse în prațul pachetului, totul fiind în condiții de lux.

 

 

×
Etichete: Sri Lanka
x close