Împărțit, în ultimul mileniu, între Franța și Germania, după ce, inițial, a făcut parte din Sfântul Imperiu Roman, Strasbourg este un imens muzeu de istorie și arhitectură, în aer liber. Centrul istoria face parte în întregime din patrimoniul cultural mondial UNESCO, „Grande île Strasbourg” fiind înscrisă pe lista monumentelor în anul 1988.
Agențiile de turism din România încă nu promovează această destinație de top, fiind una mai scumpă decât altele similare din punct de vedere al valorii istorice și arhitecturale. Dar românii se pot duce să viziteze orașul pe cont propriu, alegând o variantă de transport și de cazare mai convenabilă, în funcție de bugetul disponibil. Circuitele culturale pe care le organizează agențiile de turism franceze propun vizitarea orașului la pas, pentru a vedea toate bijuteriile arhitecturale și pentru a simți pulsur orașului cu aer medieval.
Strasbourg este capitala regiunii Alsacia din nord-estul Franței, orașul fiind situat la mai puțin de 4 km distanță, la vest de granița dintre Franța și Germania. Într-o singură zi se pot vizita cele mai importante obicetive turistice: zona denumită „Mica Franță”, Podurile acoperite și barajul Vauban, Catedrala din Strasbourg, Palatul Rohan, Biserica Temple-Neuf, Palatul Rinului și Biserica Sf. Paul.
„La Petite France” (Mica Franță) este cea mai pitorească parte a orașului. Piața este plină de case mici cu cherestea, cuibărite pe străzi pietruite. Numele de Petite France datează din secolul al XV-lea. Pe vremea aceea, aici era un spital pentru sifilis – boală pe care germanii au considerat-o de origine franceză, iar acest amănunt a dat denumirea acestei părți a orașului „Petite France”. „Ponts Couverts” - Podurile Acoperite - și Barajul Vauban fac parte din Petite France. Au fost construite pentru a apăra orașul. Sunt trei poduri și patru turnuri din secolul al XIII-lea. Inițial, podurile au avut acoperișuri din lemn, pentru a proteja apărătorii.
Cea mai mare atracție a orașului este, însă, Târgul de Crăciun, care poate fi vizitat doar în perioada sărbătorilor de iarnă. În ultimii ani, evenimentul a fost organizat de Primărie cu circa 5 milioane de euro în fiecare sezon, iar bugetul local a câștigat de 50 de ori mai mult, conform calculelor făcute de municipalitate. Este adevărat că și prețurile pentru cazare, masă și transport, în perioada Târgului de Crăciun sunt mult mai mari decât în restul anului, la Strasbourg, dar numărul de vizitatori crește, de la un an la altul, pentru că nu este doar cel mai vechi, ci și cel mai spectaculos eveniment de acest fel din Europa. Târgul este organizat în inima orașului medieval, Grand Ile.