Antena 3 CNN Life Travel Sighișoara-Viscri-Saschiz – un tur al bisericilor fortificate

Sighișoara-Viscri-Saschiz – un tur al bisericilor fortificate

Diana Scarlat
4 minute de citit Publicat la 11:00 19 Iun 2024 Modificat la 11:09 19 Iun 2024
case sasesti
Sate săseşti vizitate la pas de turişti | Sursă foto: Diana Scarlat

Între Brașov și Sighișoara pot fi vizitate cele mai multe cetăți și biserici fortificate din perioada medievală, în circuite turistice unice în lume. 

Cetatea Brașovului a fost ridicată între secolele XIII - XVII-lea din nevoia de apărare împotriva invazii lor turcilor și tătarilor. Cetatea avea șapte bastioane, unite prin ziduri puternice de apărare. Bastioanele erau încredințate breslelor, după modelul medieval, fiind dispuse la o distanță de aproximativ 110 m distanță unele de altele. În vremurile de glorie ale cetății Brașovului, sistemul de fortificații avea 28 de turnuri, din care astăzi nu mai există decât șase.

În zona de sub Tâmpa mai pot fi admirate și astăzi Bastionul Țesătorilor Bastionul Postăvarilor. „Kilometrul zero” al unei excursii pe urmele istoriei cavalerilor teutoni care au ridicat cetatea Kronstadt (Orașul Coroanei), este Piața Sfatului, loc încărcat de istorie, care poate fi considerat inima vechii cetăți a Brașovului. Toate celelalte obiective turistice ale Brașovului se află în vecinătatea acestui punct central al cetății de astăzi.

Sighișoara - cetatea Mureșului - este una dintre cele mai bine conservate cetăți locuite din Europa, care atrage zeci de mii de vizitatori în fiecare an. Localitatea de astăzi este mărturia istoriei acestei zone din inima Transilvaniei, a culturii sașilor transilvăneni care au construit monumente arhitecturale unice în lume, biserici cu turnuri impresionante și case ce astăzi sunt transformate în pensiuni sau „boutique-hoteluri”, între zidurile vechii cetăți.

Celebrele sate UNECSO

Marile cetăți transilvane pot fi legate, în circuite turistice, de cetățile care au rămas ascunse în satele sașilor, fiind uitate, o perioadă lungă de timp. Trendul turismului rural în satele sașilor din Târnava Mare a fost lansat de Regele Charles al Marii Britanii, după ce a cumpărat prima casă de la Viscri și a ajutat zona să intre în Patrimoniul UNESCO. Astfel s-a deschis drumul către introducerea în circuitele turistice a satelor săsești cu cetățile și bisericile lor fortificate. La Viscri este una dintre aceste biserici medievale, conservată foarte bine, care merită să fie vizitată.

În Transilvania sunt deschise pentru vizitare 52 de biserici medievale fortificate din peste 160 de monumente de acest fel care se află în această regiune a României. Multe dintre ele încă mai funcționează ca biserici evanghelice, pentru comunitățile care trăiesc și astăzi în aceste zone, chiar dacă mulți dintre sașii de aici au plecat din țară, încă din perioada regimului comunist. Ceea ce fascinează la aceste monumente specifice Transilvaniei este conceptul medieval multifuncțional. Erau biserici în vreme de pace, dar deveneau cetăţi cu ziduri de apărare, în vreme de război. Cele mai cunoscute sunt bisericile săsești din satele UNESCO Viscri și Saschiz, ce pot fi legate într-un circuit cultural de vechile cetăți Brașov, Rupea și Sighișoara.

Satul Saschiz a devenit locul care atrage anual mii de turiști români și străini, bicicliști, corporatiști și pasionați de călătorii. Biserica Evanghelică din centrul Saschizului este una dintre cele mai frumoase biserici săsești fortificate din Transilvania. Turnul bisericii a fost renovat în 2018, apoi a-nceput proiectul de renovare a cetății de pe deal, care va deveni în curând principala atracție turistică de aici.

Cetatea țărănească din Saschiz a fost ridicată de sași începând cu anul 1347, pe Burchreech (Dealul cetății, în dialectul sașilor), vechi loc de refugiu pentru localnici, în caz de invazii. Aici, sașii își depozitau și proviziile, temperatura fiind optimă pentru a le păstra tot timpul anului. Vizitatorii sunt din ce în ce mai mulți, atrași de frumusețea locului, de hărnicia oamenilor și de evenimentele unice, organizate aici.

Comunitatea tradițională și evenimentele

Saschiz este sit UNESCO, dar și locul de desfășurare al unor evenimente pentru care participanții acceptă inclusiv să stea în corturi, în timpul desfășurării competițiilor pentru bicicliști. Competițiile de ciclism au atras mii de participanți, iar satul a fost legat prin piste de bicicletă și prin diverse ciruite culturale de Sighișoara, Viscri și Brașov. În fiecare an sunt peste 2.000 de participanți la Transilvania Bike Trails Race.

Secretul succesului satelor săsești care au intrat în Patrimoniul UNESCO și în circuitele turistice este sufletul comunității locale care a animat, prin evenimente sportive și culturale, grupuri mari de vizitatori din întreaga lume. A fost creat mai întâi un concept care a atras prin noutate și autenticitate, dar și prin posibilitatea oferită turiștilor de a se întoarce în timp, într-o zonă despre care e greu de specificat cu exactitate dacă face parte din contemporaneitate sau, mai degrabă, dintr-un trecut îndepărtat.

În această zonă nu sunt hoteluri sau restaurante cu un număr mare de locuri pentru turism de masă, ci spații tradiționale, amenajate cu foarte mult bun gust și creativitate. Mulți sunt atrași și de traseele pentru biciclete. O pistă de peste 80 de kilometri lungime, între Viscri și Sighișoara, poate fi parcursă integral sau pe porțiuni, nu doar în timpul concursurilor care au făcut celebră această zonă deluroasă, ci și individual sau în grupuri. Cei care vor să se cazeze în zonă, dar nu mai găsesc nicio pensiune liberă, în timpul evenimentelor, o pot face în vecinătate, inclusiv la Sighișoara sau chiar la Brașov.

×
Etichete: advertorial
x close