Antena 3 CNN Life Travel Locul spectaculos din ţara noastră, care arată ca în America. E micul canion al României

Locul spectaculos din ţara noastră, care arată ca în America. E micul canion al României

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 12:00 01 Iun 2024 Modificat la 12:00 01 Iun 2024
Rapa Rosie
Locul spectaculos din ţara noastră, care arată ca în America. E micul canion al României Sursa foto: Visit Romania/ Facebook

România are multe locuri frumoase care merită descoperite. Avem peisaje impresionante.

Există un loc spectaculos din România ce merită vizitat, care arată ca în America.

Rezervația naturală Râpa Roșie este micul Canion al României.

Râpa Roşie este o rezervaţie naturală, geologică, formată în argilă roşie, veche de milioane de ani. În arealul acesteia au fost descoperite fosile ale unor dinozauri.

Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de 10 hectare iar pereţii săi au înălţimi uriaşe. Denumită popular şi ”micul canion al României”, Râpa Roşie se află la doar câţiva kilometri de oraşul Sebeş, din judeţul Alba. 

Rezervaţia geologică şi-a mai câştigat în timp tot felul de porecle: „deal straniu”, „orga de pământ”, „piramide coafate”, ”pământurile rele”, scrie avealba.ro.

Cea mai înaltă culme a Râpei Roşii trece de 400 de metri şi oferă o panoramă spectaculoasă.

În GALERIA FOTO de mai jos puteţi urmări mai multe imagini cu Râpa Roşie

Accesul spre rezervaţie se face din oraşul Sebeş, pe drumul judeţean DJ106 spre comuna Daia Română. Este singura rezervaţie de acest gen din România, formaţiunile sale putând fi comparate cu cele întâlnite în Marele Canion din SUA. 

În urmă cu 70-80 de milioane de ani, zona era una de uscat, tăiată de râuri şi mlaștini, în care au trăit multe animale preistorice.

S-au descoperit aici oase de dinozauri

Unul dintre cei mai celebri dinozauri ale cărui fosile au fost găsite lângă Râpa Roşie este „balaurul bondoc”.

Descoperirea a avut loc în toamna anului 2009 și a fost realizată de către geologul Mátyás Vremir (decedat în 2020), de la Societatea Muzeului Ardelean.

Cercetările au fost efectuate, ulterior, de o echipă formată din paleontologi de la Universitatea Bucureşti şi cercetători americani de la Universitatea Columbia din New York. Potrivit acestora, balaurul pitic reprezintă o specie înrudită cu velociraptorul şi a trăit în urmă cu aproximativ 80 de milioane de ani, scrie Adevarul.

×
x close