Povestea sporturilor de iarnă din ţara noastră începe în 1912, când Casa Regală a fondat Federaţia Societăţilor Sportive din România, patronată de viitorul rege Carol al II-lea. Carol al II-lea a inclus de la bun început dezvoltarea sporturilor de iarnă printre obiectivele principale ale federaţiei, fiind el însuşi un schior pasionat, aşa cum apare în numeroase fotografii, unele împreună cu fiul său, Mihai, pe atunci Mare Voievod de Alba Iulia.
La Sinaia, familia regală a României îşi stabilise reşedinţa, într-un cadru natural de o frumuseţe rară. Membrii familiei regale de Hohenzollern au fost atât practicanţi, cât şi patroni şi dezvoltatori ai sporturilor de iarnă pe Valea Prahovei. Și primele curse oficiale de săniuţe, pentru copiii din Sinaia, de schi sau bob, s-au desfăşurat în 1912, pe pajiştea din faţa castelului Peleş.
Cu o asemenea istorie, Sinaia nu este o stațiune montană oarecare, ci o adevărată „Perlă a Carpaţilor” care atrage atât prin domeniul schiabil, cât și prin multitudinea obiectivelor culturale, de la Castelul Peleș la Gara Regală, de la Cazinou la Muzeul Enescu, toate fiind repere ale evoluției culturale a României. Sinaia este un adevărat muzeu al arhitecturii, fiind preferată de turiștii care vor să combine activitatea sportivă cu turismul cultura.
Domeniul Peleș este impresionant, în afară de castelul principal fiind și anexele acestuia, Pelişor și Foişor, dar şi toate celelalte clădiri-monument care au sporit faima localităţii montane. Castelul Peleş a fost construit la ordinul regelui Carol I al României, în stil neogotic şi neorenascentist german. În interior pot fi admirate elemente de decor germanice, coloniale, turceşti, veneţiene şi maure. În saloanele de la parter şi în încăperile de la primul etaj poate fi admirată combinaţia unică de stiluri decorative. Castelul Pelişor este al doilea ca mărime din Sinaia şi face parte din acelaşi domeniu, iar castelul Foişor este cel mai mic din întregul ansamblu. De la Peleş se poate coborî către vechea Gară Regală, iar la mică distanţă se află şi Casa Memorială George Enescu.
Sinaia era, la începutul secolului trecut, o staţiune exclusivistă. Abia apoi a fost conceput și un proiect pentru mase, al polisportivului Iorgu Arsenie care a creat un centru pentru sporturi de iarnă la Râmnicu Vâlcea, iar după cel de-al Doilea Război Mondial s-au dezvoltat, pe rând, mai multe staţiuni de schi, atât pe Valea Prahovei, cât şi în celelalte zone montane ale ţării. Pentru bucureşteni, centrul sporturilor de iarnă a rămas, mult timp, stațiunea Sinaia.
Și hotelurile emblematice ale stațiunii sunt adevărate muzee care spun povestea localității. Hotelurile Regal 1880, Caraiman și Palace sunt cele mai vechi. Nu mai sunt documente care să ateste cu exactitate povestea acestora, dar se știe că primul hotel construit în Sinaia este actualul „Regal 1880”, care la deschidere, în anul 1880, se numea „Noul Hotel Sinaia”. Recent a fost renovat și redeschis pentru turiști Hotelul Caraiman, situat strategic, deasupra Gării Regale, cu deschidere către Parcul Central „Dimitrie Ghica”, în partea din spate.