Antena 3 CNN Life Travel Pregătiri de sezon în Delta Dunării

Pregătiri de sezon în Delta Dunării

Diana Scarlat
3 minute de citit Publicat la 10:05 28 Feb 2024 Modificat la 10:05 28 Feb 2024
pregatiri de sezon in delta dunarii
Pregătiri de sezon în Delta Dunării

Sezonul în Deltă se deschide în luna martie, iar primii care se pregătesc să meargă în superbul paradis natural sunt pescarii. Sunt și familii care și-au făcut rezervări pentru martie și aprilie, dar mai ales de Paști și 1 Mai, ca în fiecare an.

Prețurile sunt într-o ușoară creștere, anul acesta, cu aproximativ 15% față de 2023, pe fondul scumpirii tuturor produselor și serviciilor, din ultimii ani, după ce foarte mulți le-au menținut la același nivel din 2019 până anul trecut. Chiar și cu această creștere, destinația este accesibilă pentru multe categorii de turiști, prețul unei camere fiind de circa 300 de lei pe noapte, la unități de cazare de 3 stele, în cele mai multe locuri.

Delta Dunării nu este o destinație ca oricare alta și aici nu se poate face turism de masă aici. Transportul se face mai mult pe apă, inclusiv pentru mâncarea și băuturile care ajung pe mesele turiștilor cazați la hoteluri și pensiuni. Acesta este unul dintre motivele pentru care o vacanță în Delta Dunării va fi mai scumpă decât una la o pensiune dintr-o altfel de zonă rurală, costurile cu transportul pe apă fiind mai mari decât cele cu transportul rutier. Cei care aleg această destinație unică în lume prin specificul ei, își rezervă și un buget pentru plimbările cu barca, luând în calcul toate cheltuielile necesare pentru a vizita cât mai multe zone sălbatice, inclusiv cu un însoțitor de grup și un ghid foarte bun cunoscător al locurilor.

Iubitorii Deltei nu caută prețul cel mai mic, ci ofertele cele mai bune, inclusiv pescarii amatori sau profesioniști care alocă anual bugete destul de mari pentru plăcerea de a petrece cât mai mult timp în mijlocul apelor. De altfel, cele mai căutate locuri de cazare sunt și cele mai scumpe. De exemplu, pe brațul Sulina, la Crișan, Complexul Lebăda, de 5 stele, este deschis tot timpul anului și aproape mereu plin, fiind foarte apreciat de turiștii care iubesc Delta, chiar dacă este cel mai luxos și cel mai scump. Foarte căutat este și Complexul Green Village Resort, situat foarte aproape de gura de vărsare în mare a Brațului Sfântu Gheorghe, în localitatea cu același nume. Nici aici nu sunt prețuri mici, dar condițiile de cazare de bună calitate aduc un număr mare de turiști.

Turism cultural și culinar

Foarte apreciată este gastronomia locală, cu specificul fiecărei etnii din Dobrogea. Storceacul (sau Storceagul) este unul dintre preparatele specifice comunității din Sfântu Gheorghe, rețeta originală fiind cu 4 feluri de sturion.

Acum se prepară și din alte feluri de pește sau cu sturion de crescătorie. Peștele fierbe împreună cu legumele, iar la final se adaugă smântână și usturoi. Există mai multe rețete, cu mici diferențe, în funcție de zonă, dar originalul și-l atribuie comunitatea de ucraineni din Sfântu Gheorghe. La concurență cu storceacul este borșul de pește lipovenesc, foarte apreciat de turiști, devenit vedeta festivalurilor care i-au fost dedicate în ultimii ani, la Jurilovca, la Sulina și în alte localități.

Dacă Tulcea este poarta de intrare în Deltă, iar Sulina și Sfântu Gheorghe sunt gurile de vărsare, foarte populare și cu tradiție în turism, cei care caută zone ascunse printre ape, în comunități arhaice care păstrează tradiții străvechi, pot alege Letea, o localitate așezată între cele două brațe ale Dunării, unde se poate ajunge doar cu barca. Satul de pescari lipoveni e neatins de tumultul cotidian. Obiceiurile, preparatele culinare pe bază de pește, muzica și dansurile localnicilor mereu bucuroși de oaspeți atrag anual sute de vizitatori.

Pădurea Letea, de la marginea localității, poate fi vizitată, iar caii sălbatici pot fi admirați, cu puțin noroc. Temerarii care aleg o plimbare în căruță prin pădure pot trăi o experiență excepțională.

Oamenii din aceste locuri convieţuiesc în armonie cu natura, de sute de ani, în Rezervaţia Biosferei. Casele au un specific arhitectural aparte, fiind vopsite în culorile tradiționale pentru tărâmul dintre ape, albastru și alb. Turiștii nu trebuie să uite că Delta Dunării este Rezervaţie și face parte din Patrimoniul UNESCO, ceea ce înseamnă că trebuie să fie respectate anumite reguli stricte.

Vizitatorii nu pot merge oriunde vor, în Delta Dunării. Pentru a proteja patrimoniul natural, Administraţia Rezervaţiei le recomandă vizitatorilor doar 24 de trasee turistice în rezervaţie, dintre care 15 se pot parcurge numai cu mijloace de transport pe apă, iar celelalte nouă, prin drumeţii sau cu mijloace de transport rutier.

Accesul cu ATV-uri pe dunele de nisip din Pădurea Letea este interzis, deși mulți turiști insistă să facă safari aici. În Deltă se recomandă un turism „lent”, mai ales pentru a admira natura sălbatică și sutele de specii de păsări, dar și pentru a cunoaște cultura și gastronomia comunităților din cele 14 etnii care conviețuiesc aici în perfectă armonie.

×
Etichete: Delta Dunarii
x close