În zona Clujului se găsește o peșteră spectaculoasă, cunoscută sub numele de Meziad.
Aflată în comuna Remetea, la granița dintre județele Bihor și Cluj, peștera este considerată un monument natural impresionant.
Potrivit estimărilor specialiștilor, aceasta are o vechime de peste 10 milioane de ani și este una dintre cele mai vechi peșteri din țară.
Peștera Meziad a fost cercetată încă din anii 1850 și adăpostește o varietate de specii de lilieci, peste 3500.
Lungimea totală a galeriilor din peșteră se estimează că este de aproximativ 6,3 km, cu traseul vizitat de turiști având o lungime de aproximativ 1,5 km.
Citește și: Ce destinații din România preferă turiștii pentru vacanța de Paște și cât costă un sejur în țara noastră
Peștera MeziadPeştera Meziad, unul dintre cele mai vechi şi mai cunoscute obiective turistice de pe teritoriul României, a fost descrisă pentru prima dată de cunoscutul geograf austriac Adolf Schmidl (1863) şi a fost explorată aproape complet de către Czárán Gyula la începutul secolului XX. Pentru mai multe informații accesați pagina: www.pestera-meziad.ro #discoverbihor
Publicată de Discover Bihor pe Luni, 19 noiembrie 2018
Pe lângă coloniile mari de lilieci, peștera găzduiește și organisme microscopice endemice care trăiesc doar în acest habitat.
De-a lungul timpului, peștera Meziad a fost locuită și de oameni, iar în timpul explorărilor au fost găsite oase ale ursului de cavernă, care a dispărut în urmă cu 12.000 de ani.
Peștera are numeroase galerii impresionante și formațiuni, precum Galeria gurilor, Galeria prăbușirilor, Galeria tulnicului, Galeria descendentă, Galeria ponorului, Galeria cu șanț, Sala liliecilor, Sala turnurilor, Sala oaselor, Poșta, Pârârul gropilor, Gâtul dracului și Valea peșterii.
Unele dintre aceste galerii sunt protejate la nivel național și internațional, datorită coloniilor de lilieci care le populează.