România este frumoasă din adâncuri. Avem un număr impresionant de peşteri, peste 12.000 descoperite şi inventariate, unele fiind dintre cele mai frumoase şi mai impresionante minuni ale naturii. Aşa se face că, România este a doua ţară din Europa cu cele mai multe peşteri. Iar una dintre cele mai reprezentative este Peştera Ialomiţei sau Ialomicioara, cum mai este ea cunoscută.
După secole de existenţă, în anul 1967, peştera a fost iluminată electric. De atunci însă, condiţiile de vizitare s-au degradat treptat. Aşa că, autorităţile locale au decis să sporească potenţialul turistic în zonă.
În 2012, Consiliul judeţean Dâmboviţa, în administrarea căruia se află peştera Ialomiţei, a apelat la fondurile europene din Programul Regio. Valoarea proiectului a fost de 6,4 milioane de lei, din care 4,6 nerambursabili. Lucrările de execuţie au fost demarate doi ani mai târziu.
A fost modernizată aleea de acces în peşteră, au fost refăcute instalaţiile electrice şi a fost amenajat un punct de informare turistică. La intrarea în peşteră a fost instalată o scenă pentru oficierea de slujbe religioase sau pentru susţinerea unor concerte.
Totul a fost posibil printr-un efort susţinut al autorităţilor din dorinţa de a revitaliza turismul din zonă şi de a reda acestui obiectiv importanţa pe care o merită.
Şeful judeţului recunoaşte, însă, că este nevoie de multă muncă şi de tot atâta răbdare pentru a duce la bun sfârşit un astfel de proiect. Însă toate greutăţile sunt date uitării, când rezultatele efortului depus sunt văzute şi apreciate de mii şi mii de turişti.
Peştera Ialomiţei poate fi vizitată în fiecare zi între orele 9 şi 18, cu excepţia zilei de marţi, când este închisă. Biletul de intrare costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii.
Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "Income Magazine cu Adrian Măniuţiu"