În Atena sunt organizate o serie de evenimente ce marchează atât Învierea Domnului, dar și trecerea de la iarnă la primăvară prin celebrul festival Apokries. Este un fel de carnaval ce îi aduce în prim plan pe dansatorii tradiționali ce îmbracă costume populare spectaculoase, dar și pe tinerii care se îndreaptă spre Plaka pentru a se lupta cu ”iarna” înarmați cu bețe din plastic și multe confetti.
În timpul carnavalului desfășurat în apropierea Paștelui, toate localurile tradiționale servesc preparate simbol acestei perioade. Mai exact, fiecare turist sau locuitor care ține sau nu post este ”împins” prin tradiție să consume (atât în Vinerea Mare, cât și în Sâmbăta Mare), preparate delicioase pe bază de fructe de mare. Se pregătesc tot felul de bunătăți de la raci cu unt până la scoici, caracatiță și calamar pe grătar. Excepție de la această regulă face peștele, care nu se consumă decât în Noaptea Sfântă și în duminica Paștelui.
De Paște, apetitul mesenilor este și mai mare, pentru că de pe mesele cu bunătăți nu lipsesc: supa tradițională magiritsa, mielul la proțap și celebra Christopsomon – numită și Pâinea lui Dumnezeu, un fel de cozonac-pâine cu ouă roșii în mijloc.
Dacă Atena pare mult prea aglomerată pentru o escapadă de Paște, poți evita agitația prin vizitarea străvechiului oraș Delphi. Considerat de greci Centrul Universului, cel mai important Oracol dedicat zeului Apollo păstrează într-o stare foarte bună sanctuare și edificii antice. Tot aici vei putea admira ruinele sferei de marmura Omphalos, pe care Zeus a numit-o buricul pamantului, păzită de crestele munților și de pereți din calcar impunători.
De Mădălina Isar
Paste in Atena
Tarif de la 259 euro/persoana, 5 nopti de cazare cu mic dejun la hoteluri de 2*-3*, transport autocar, ghid. *Bonus! Excursie la Cap Sunion si tururile conform programului. Detalii pe www.europatravel.ro , call center 021-9407.