Skiathos înseamnă „în umbra Muntelui Athos”. Formează arhipelagul împreună cu insulele Skyros, Alonissos și Skopelos, chiar în mijlocul Mării Egee, fiind o insulă de mici dimensiuni, dar foarte aglomerată, fiind foarte apreciată de turiști. Se spune că de pe cel mai înalt punct al insulei, la Castro, unde s-a ridicat prima dată steagul Greciei, se vede muntele Athos, în unele zile. Aici sunt și cele mai bune plaje din arhipelag, 60 la număr, care se întind de-a lungul golfurilor, îmbinând atmosfera dinamică a distracției turiștilor cu pitorescul și linistea pe care le oferă pădurile de pin, peisajele idilice și ruinele stravechi.
Foarte mulți turiști aleg tihna unei vacanțe la plajă, principala activitate fiind înotul, iar unii chiar merg la pescuit. Insula este renumită și pentru oferta gastronomică, fiind delicioase preparatele culinare tradiționale. Dar este preferată și de cei care caută distracție și viață de noapte sau evenimente culturale. Pentru cei care vor să facă mișcare în natură, muntele oferă posibilități multiple de a călători. Cea mai mare parte a reliefului insulei este muntos, iar cel mai înalt vârf este Muntele Karafiltzanaka (433 m).
Insula are foarte multe coaste, golfuri și peninsule. Partea de nord-vest a insulei este inaccesibilă, din cauza rugozității sale. Aici se află Cape Kastro. Partea de sud-est este complet diferită, aici aflându-se și orașul Skiathos. Capitala și portul din Skiathos sunt pe partea de vest a golfului cu acelasi nume. În partea de nord a insulei sunt multe peșteri la care se poate ajunge doar cu barca. Locuitorii insulei se ocupă în special cu agricultura, pescuitul și turismul, fiind foarte bucuroși de oaspeți, mai ales când pot să le împărtășească din cultura și gastronomia locală.
Insula are și o parte sălbatică. La fel ca celelalte insule din arhipelag, Skiathos este împădurită cu pini, platani, stejari și măslini. Partea cea mai împădurită a insulei este cea de est, fiind arie protejată, ca habitat ecologic rar. Frumusețea naturală și dezvoltarea turistică au transformat insula într-un adevărat paradis și în destinație turistică de top. Iar oferta culturală este la fel de importantă ca toate celelalte.
În nordul insulei este situata fortareata Kastro, care în trecut găzduia orașul medieval. Koukounaries este una dintre cele mai cunoscute plaje din Grecia, dar și din Europa, situată în partea de vest a insulei. Este preferată pentru nisipul ei fin, auriu, care se îmbină ăerfect cu apa de culoarea smaraldului. De-a lungul plajei se întinde o pădure de pini, dând locului un farmec aparte. Apusul de soare văzut de aici este spectaculos.
De pe insulă se poate pleca în croaziere pe mare, se pot face excursii opționale pentru scufunfari sau se pot închiria ambarcațiuni pentru agrement - bărci cu motor sau cu vele, catamaran, iahturi de mici sau chiar de mari dimensiuni. Cei dornici de turism de aventură pot face jeep safari, iar iubiitorii de cai au la dispoziție centrul de echitatie din Skiathos.
Ofertele și prețurile de cazare sunt, în general, similare cu cele din celelalte insule ale Greciei. Se poate ajunge pe insulă inclusiv cu autocarul sau cu mașina personală, distanța fiind de circa 1.200 de kilometri față de București, fiind parcursă în aproximativ 16 ore, pe traseul București – Giurgiu – Ruse – Kulata – Promahonas – Salonic – Katerini – Larissa – Volos. Ele mai aglomerate luni sunt iulie și august, dar iunie este o perioadă excelentă pentru plajă, cu preșuri mai mici decât în vârful de sezon. De asemenea, prețuri reduse și condiții foarte bune de plajă sunt și în luna septembrie, chiar recomandată de localnici, pentru că soarele nu mai este foarte puternic, în schimb apa mării e mai caldă.