În toată insula Malta, pe care dacă o cauți pe hartă nu vezi decât niște pete de pământ, scăldate în ape turcoaz, cu sute, poate mii de vestigii arheologice, structuri megalitice, orașe fortăreață, biserici colosale, porturi pitorești și sate pescărești. Mai există însă ceva ce n-ai să găsești nicăieri în altă parte, cât e lumea de mare: Hipogeul Hal Saflieni.
Constructia subterana masiva Hipogeul Hal Saflieni este atât de impresionant încât te va face să îți pui zeci de întrebări despre trecutul omenirii și locul unde vei începe să înțelegi că omul a fost din totdeauna o ființă specială și complexă. Situat sub un cartier al orășelului Paolo din zona estică a insulei Malta, Hipogeul Hal Saflieni este o construcție subterană masivă, ridicată pe trei niveluri sculptate în piatră. Zona este extem de bine supravegheată. Totul este bine controlat: temparatura, umiditatea, circulația aerului, contactul cât mai redus cu omul.
Acest templu antic are o vechime de peste 5000 de ani și a fost descoperit abia în 1902 de către niște muncitori care săpau o fântână. Hipogeul este, de fapt, un mormânt antic imens, cu numeroase camera, fiecare având un specific aparte. Unele au rol de sanctuar, altele adăpostesc morminte antice, însă există și anumite camera care au proprietăți pe care nimeni nu le-a pututexplica. Au fostdescoperite peste 30 de camera legate între ele prin pasaje, scări și culoare subterane care acoperă aproximativ 500 metri pătrați.
Cea mai ciudată dintre camere, dar și cea care a stârnit cele mai multe intrigi, este o camera perfect rotunda cu proprietăți acustice incredibile. Pereții acestei construcții sunt ornate cu diferite figuri geometrice, cum ar fi spirale sau pentagoane, dar și cu modele floarele sau desene ale unor animale. Specialiștii au estimat că pentru a se construi acest edificiu architectural sub pământ s-au folosit peste 2000 de tone de piatră.
Hipogeul Hal Saflieni te lasă fără cuvinte Și pe cât este de special, pe atât este de greu de văzut. Aici intră doar 80 de persoane pe zi, la ore fixe, în grupuri de maxim 10 persoane. Partea bună este că se poate face rezervare pe interent, dar este nevoie de plata biletului în avans, care costă 30 de euro. Se pare că la Muzeul de Arte Frumoase din Valletta se vând câteva bilete, pentru intrările de la orele 12:00 și 16:00, tocmai pentru cei care nu și-au putut face o rezervare pe internet, însă este o adevărată loterie.
Misterul ce învăluie acest loc a creat multe controverse de-a lungul timpului. Însă, nici astăzi nu se știe cu exactitate dacă a fost un templu sau un cimitir, cine l-a construit și nici măcar cum era luminat acest palat subteran. Sunt foarte multe întrebări fără răspuns, dar tot atâtea mistere pe care le poți descoperi, odată ce ai pășit pe acest tărâm subpământean incomparabil.
Carmen Stefan
Sejur Malta
Hotel Excelsior 5* - de la 549 euro/pers, transport cu avionul, transferuri, 7 nopți cazare cu mic dejun, asistenta turistica, ofertă aniversară Malta Travel– 15 ani (
www.malta.ro ), 021/318.59.92