Antena 3 CNN Life Travel Murano, insula artiștilor captivi pe viață

Murano, insula artiștilor captivi pe viață

Diana Scarlat
3 minute de citit Publicat la 14:46 16 Feb 2023 Modificat la 14:55 16 Feb 2023
murano insula artistilor captivi pe viata
Murano, insula artiștilor captivi pe viață

Aproape toți cei care vizitează Veneția ajung și la sticlarii renumiți din Murano. Din Veneția se ajunge pe insula Murano în aproximativ 30 de minute, cu o ambarcațiune care face transport pe apă în zona lagunară. Mulți turiști din întreaga lume vor să vadă cum sunt create superbele statuete, decorațiuni, bijuterii, vase, pahare și multe alte obiecte de sticlă. 

Unii meșteri primesc vizita grupurilor de turiști pentru care fac scurte demonstrații, iar cei care vor să plece acasă cu suveniruri au de unde alege din multitudinea de artefacte pentru care există garanția că sunt originale. De la obiecte de 5-6 euro, până la opere de artă care se vând cu mii de euro în spațiile expoziționale ale sticlăriilor, oferta este aici pentru toate preferințele. În plus, maeștrilor sticlari li se poate cere să confecționeze pe loc anumite obiecte personalizate, pentru cei care vor să cumpere ceva cu totul special.

Izolați pentru a păstra secretul

Artizanii sticlari de pe Insula Murano erau atât de importanți pentru economia Veneției, încât primeau titluri nobiliare, dar erau obligați să nu părăsească insula. Aveau foarte multe privilegii, fiind de importanță strategică pentru întreaga regiune Veneto, dar erau prizonierii insulei de care își legau destinul, acceptând să intre în breasla sticlarilor. Era nevoie de aceatsă condiționare pentru a păstra secretele sticlei de Murano pe insulă.

Din 1291, Murani a fost centrul producției de sticlă venețiană, care s-a dezvoltat și mai mult în secolul al XVI-lea. Murano este construit, de fapt, din cinci insule, întregul ansamblu fiind străbătut de „Canal Grandé”. Cele două maluri ale canalului sunt legate printr-un pod - Ponte Vivarini -, care a primit denumirea de la cea mai importantă familie de artiști sticlari de aici, din secolul al XV-lea.

În compoziția sticlei se adaugă metale prețioase și minerale care creează culorile speciale. Uneori se adaugă bucăți de materiale, iar modelarea se face foarte repepde, imediat după scoaterea obiectelor din cuptoarele cu temperaturi de până la 1.000 de grade Celsius. Mulți sticlari au încercat să reproducă artefactele de Murano, de-a lungul secolelor, dar nu a ajuns nimeni la măiestria maeșterilor captivi pe insulă, pentru că secretele nu au fost aflate nici până astăzi.

Muzeul sticlei de Murano este un obiectiv turistic foarte vizitat. Aici pot fi admirate peste 4.000 de exponate, inclusiv baloane feniciene, pahare, oglinzi și mărgele caleidoscop. Cel mai spectaculos obiect este un candelabru care cântărește 330 de kilograme. Numită și "Insula de Sticlă", Murano găzduiește și una dintre cele mai vechi biserici din lagună,
Bazilica Santa Maria și San Donato.

Cei care călătoresc individual pot ajunge la Murano, plecând de la Veneția cu transportul public. Există autobuze de apă, cu liniile 41, 42, DM și LN. Prețul unui drum, dus-întors, este 20 de euro. Un tur ghidat, în limba engleză, costă doar 25 de euro, iar pentru demonstrația unui meșter sticlar se plătește o taxă de 5 euro, în cele mai multe locuri. Mai multe avantaje sunt, însă, pentru cei care fac excursii de grup, prin agențiile de turism, în cadrul unui program complex, prețul unei astfel de excursii reducându-se la jumătate.

×
Etichete: murano
x close