La 1 Mai 1886, sute de mii de muncitori au protestat, pe întregul teritoriu al Statelor Unite ale Americii, cerând drepturi și reducerea normei zilnice de lucru la 8 ore. Protestul s-a extins, iar la Chicago au existat ciocniri violente cu polițiștii, fiind victime de ambele părți. Ziua de 1 Mai a fost decretată Ziua Internațională a Muncii, în anul 1889, de Congresul Internaționalei Socialiste, în memoria victimelor de la Chicago, apoi sărbătoarea a fost adoptată de toate statele comuniste. Astăzi, mulți profită de ziua liberă, prelungind-o cu o vacanță.
Agențiile de turism și-au diversificat ofertele pentru această sărbătoare, după ce a crescut cererea din partea românilor dorinici de excursii sau sejururi care să includă Ziua Muncii. Chiar dacă excursiile sau vacanțele nu au nicio legătură cu tema zilei, ci doar cu posibilitatea de a se lua un miniconcediu, tradiția a devenit tendință în turism. De la 3-4 zile libere, pe care românii le-au petrecut la munte sau la mare în ultimii 33 de ani, s-a ajuns la o săptămână de vacanță în toată regula, chiar și în ani ca acesta, când sărbătoarea muncii nu este legată de Paști.
Una dintre cele mai noi oferte de pe piață este un circuit turistic de 7 zile, cu autocarul, la doar 325 de euro de persoană, prin agenția Paralela45. Traseul este București-Ruse-Sofia-Salonic-Meteora-Atena, iar de la Atena se pot face mai multe excursii opționale, inclusiv croaziere, timp de 3 zile. Exte un pachet turistic pentru persoanele active, cu un grad mare de dificultate, având inclus transportul, cazare la hoteluri de 3 stele și doar mic dejun inclus, pentru că în reztul zilei se vizitează foarte multe obiective.
În prima zi, plecarea este dimineața, la ora 4:45, pe traseul Giurgiu - Russe. În Bulgaria se face o scurtă oprire în centrul Sofiei, lângă Catedrala Aleksander Nevski și Biserica Sfânta Sofia. Seara se ajunge deja la Salonic, unde este prima noapte de cazare și timp liber pentru plimbare, pe cont propriu, pentru cei care doresc, cina fiind inclusă în pachetul de bază. A doua zi se pleacă la prima oră, imediat după mic dejun, la mănăstirile din Meteora - al doilea centru monahal ortodox al Greciei, dupa Muntele Athos. Se face o oprire în Valea Tembi, la Schitul Sfintei Paraschevi, în apropierea căruia există o mică intrare în stanca ce duce la un izvor subteran, a cărui apă este considerată tămăduitoare pentru bolile de ochi.
În continuare se vizitează atelierul de icoane bizantine, unde turiștii sunt inițiați în tehnica picturii acestora, apoi se merge la două dintre cele șase mănăstiri de la Meteora - Varlaam și Marele Meteor. După vizite și masa de prânz se merge mai departe, către Atena. În cea de-a treia zi, imediat după mic dejun se pleacă în grup spre centrul Atenei, pentru un tur de oraș care include Stadionul Olimpic, Parlamentul și Piața Sintagma, Academia, Universitatea, Biblioteca, Piețele Omonia și Karaiskaki. După tur, se poate face o vizită, opțional, la Acropole, unde biletul de intrare costă 22 de euro. Acesta este leagănul civilizației antice elene, monument al arhitecturii mondiale, unde se pot admira vestigiile păstrate aproape 2.500 de ani, precum templele Parthenon, Erechteion, Athena Nike, propileele sau Odeonul.
Tot aici se poate vizita și renumitul cartier Plaka, spre Areios Pagos - primul tribunal din lume, locul de unde a cuvântat Apostolul Pavel prima data către atenieni, Agora, forumul Roman și Mitropolia. A doua parte a zilei este rezervată pentru timp liber și pranz în cartierul Plaka, apoi se poate face o excursie opțională la Cap Sounion, cel mai sudic punct continental al Greciei, pentru a vedea un spectaculos apus de soare la Templul lui Poseidon - un fenomen unic in lume. Prețul excursiei opționale este 20 de euro de persoană.
În cea de-a parta zi se poate alege o excursie opțională cu ghid local vorbitor de limba română, în Peninsula Peloponez, leăganul civilizației minoice. Se pot vizita Istmul și canalul de Corint, Epidavros, cunoscut pentru teatrul construit în anul 340 î.Hr., care funcționează și astăzi, cu aproximativ 6.000 de locuri, Mycene, unde se vor vizita cetatea antică, teatrul și mormântul lui Agamemnon - cunoscut din „Iliada” lui Homer, regele cetății Mycene, care a pornit Războiul Troian. Apoi se ajunge la Nafplion, oraș port, construit de venețieni. Aici a fost prima capitală a Greciei moderne, după eliberarea de sub Imperiul Otoman. Prețul excursiei opționale este 60 de euro de persoană și include transport cu autocarul, biletele de intrare la obiective (Mycene și Epidavros, în valoare de aproximativ 30 de euro) și asistența ghidului local.
În cea de-a cincea zi se poate merge într-o altă excursie opțională spectaculoasă, de data aceasta pe apă: croazieră de o zi spre trei insule – Eghina, Hydra și Poros, cele mai frumoase insule ale golfului Saronic, cu plecare din Portul Pireu. Prânzul este inclus, servit pe vapor, cu program artistic prezentat de echipa de animatori a vasului de croazieră. Prețul unei astfel de excursii este 100 de euro de persoană.
În cea de-a șasea zi se pleacă înapoi, spre Salonic, la prima oră, imediat după mic dejun, prima oprire fiind la Delphi, orașul antic, casa și altarul Oracolului din mitologia elenă, dedicat zeului Apollo. Vechii greci considerau Delphi centrul universului. A reprezentat secole la rând epicentrul spiritual al lumii antice. Aici se poate vizita situl arheologic spectaculos. Apoi se merge către Paralia Katerini și seara se ajunge la Salonic, ultim azi fiind rezervată pentru drumul de întoarcere în țară. Primul grup pleacă în acest ciruit pe 29 aprilie, incluzând sărbătoarea de 1 Mai, dar mai sunt organizate astfel de circuite și în restul anului. Aceeași agenție organizatoare, dar și alte agenții de turism au mai multe astfel de oferte de circuite turistice pentru această perioadă.