Antena 3 CNN Life Travel Marele circuit al Balcanilor. Ce destinații poți bifa cu mașina ta (P)

Marele circuit al Balcanilor. Ce destinații poți bifa cu mașina ta (P)

2 minute de citit Publicat la 14:53 17 Mai 2019 Modificat la 14:53 17 Mai 2019
o_1db2q7g031b8tjd21s9r3ns17ir8.jpg

După ce te saturi de mare și escaladezi toți munții patriei, unde să-ți mai petreci vacanțele? Privind dincolo de granițe, dar nu mai departe decât ne permite mașina personală, se întrezărește o excursie interesantă printr-o regiune mai puțin explorată: Peninsula Balcanică. Înarmați cu un card de credit pentru combustibil, cazare și neprevăzutele care vin la pachet cu orice aventură, pornim la drum într-o vacanță puțin altfel.

Belgrad

Prima oprire ne așteaptă la vecinii sârbi. Indiferent de unde pornești, Porțile de Fier și bustul lui Decebal sunt musai de bifat în drumul spre Belgrad. Șoseaua în serpentine este presărată cu peisaje și vestigii frumoase. Dar și capitala sârbilor are surprizele ei. Deși pare, la prima vedere, o copie fidelă a Bucureștiului cenușiu, Belgrad are câteva bijuterii ascunse. Vizitează neapărat centrul istoric, vechea Cetate Singidunum și cartierul Skadarlija, cu viața sa boemă.

Sarajevo

La 5 ore de Belgrad, se află următoarea surpriză a turului balcanic. Capitala statului Bosnia-Hertegovina arată ca un oraș curajos, care a găsit forța de a se reinventa după conflictul din anii ’90. Printre cafenele cu arome îmbietoare și negustori puși pe negociat la sânge, răsar miniaretele otomane, adevărați rivali pentru culmile muntoase din apropiere. Este o atmosferă intimă, dar plină de viață, care îți pune pe tavă istoria fulminantă a regiunii, într-un amalgam de culturi și obiceiuri.

Dubrovnik

După încă 250 de km prin faimoasele defileuri balcanice, ai impresia că ai ajuns pe riviera franceză. Dar e bijuteria croaților. Dubrovnik se înalță ca o perlă din nisipul Adriaticei, o fortăreață care pare că ascunde multe povești nemuritoare după zidurile sale albe. Nu degeaba a fost aleasă ca loc de filmare pentru Urzeala Tronurilor. Orașul vechi chiar arată ca un bastion al dragonilor, cu palatele sale superbe și vilele cu influențe baroce care se înalță din piatra cubică a străduțelor înguste.

Tirana

Din orașul de poveste, pornim spre capitala Albaniei, care ni se dezvăluie în valuri. Întâi te lovești de Tirana industrială, apoi zărești vârfuri de sticlă ale Tiranei din viitor, iar apoi faci cunoștință cu Tirana ancorată în trecutul bogat. Dar ca să îmbrățișezi totul dintr-o privire, trebuie să urci cu telegondola până pe vârful Dajti. Cu un binoclu, ai putea să vezi frânturi dintr-un întreg divers: Muzeul Național, Biserica Ortodoxă, vechea Moschee sau Piramida comunistă.

Skopje

Mai departe, și Macedonia are cu ce se lăuda. Capitala Skopje arată ca un oraș vechi, dar proaspăt construit. Ceea ce nu-i departe de adevăr. Orașul a fost distrus în mare parte de cutremurul din 1963. Iar campania de reconstrucție a încercat să respecte oarecum arhitectura veche. Ca puncte de oprire, merită amintite Bazarul Vechi, Casa Memorială a Maicii Tereza, Moscheea Mustafa Pasha și Podul de Piatră.

Veliko Tărnovo

E timpul să îndreptăm busola spre casă, dar nu înainte de a face un popas la frații bulgari. Sofia este și ea o capitală frumoasă, însă cu adevărat fascinantă este cetatea Veliko Tărnovo. Piatra cubică, străduțele întortochiate, luminate boem de felinare din fier forjat și cetatea care veghează solemn asupra orașului medieval te-ar face să crezi că ești undeva prin inima Franței. Cu greu îți vine să te desprinzi de acest oraș surprinzător. Dar te liniștești cu ideea că te despart doar 3 ore de București.

Șase țări și sute de amintiri frumoase te așteaptă într-un circuit mai accesibil decât ai putea să crezi. Trebuie doar să-ți pui la punct mașina și să cauți cazare pe drum. Dar de la service până la camerele de hotel, poți să împarți totul în rate prin CardAvantaj. Ca să te bucuri de drum, fără bătăi de cap la întoarcere.

×
x close