Oficial, sezonul estival s-a încheiat în 15 septembrie. Însă din cauza vacanţei care s-a terminat mai repede, multi agenți economici au pus lacătul pe afaceri cu mult înainte.
Hotelierii spun că de vină sunt autoritățile care nu au o strategie coerentă de promovare și nici comunicare cu mediul de afaceri nu există.
"Zona Dobrogei poate fi atractivă după 15 septembrie, asta în condițiile în care se promovează şi scoate la lumină toate comorile ascunse, pentru că sunt multe activităţi, multe evenimente care îi pot face fericiţi pe cei care vin pe litoral. Până la urmă, scopul este să aibă experienţă, să fie fericiţi, să se bucure de destinatie", a declarat Cristian Barhalescu, agent de turism, în exclusivitate pentru Antena 3 CNN.
Din păcate, numărul unităților de cazare care au rămas deschise în extrasezon este unul redus.
Hotelierii care funcționează și iarna se gândesc cum să facă să reducă cheltuielile de întreținere.
Facturile mari la curent le dau bătăi de cap, așa că iau în calcul investiții care sa le reducă aceste costuri.
"De foarte mulţi ani se discută ca sezonul estival să fie prelungit până la final de octombrie, pentru că vremea a permis în ultimii ani, doar că, din păcate hotelierii de pe litoralul românnesc sunt în imposibilitatea de a atrage turiști în această perioadă superbă. Şcolile au început mult mai devreme repede, municipalitatea nu ne ajută cu evenimente de un real interes de a veni turiştii pe litoal în această perioadă, dar şi criza energetică care ne-au determinat să închidem", a adăugat Iolanda Nanu, hotelier Mamaia.
Anul acesta pe litoralul romanesc s a înregistrat cel mai mic număr de turiști din ultimii 10 ani.