Antena 3 CNN Life Travel Invitație în lumea antică, la Muzeul Astra Sibiu: Castra Barbarorum

Invitație în lumea antică, la Muzeul Astra Sibiu: Castra Barbarorum

Diana Scarlat
2 minute de citit Publicat la 15:49 07 Iul 2023 Modificat la 16:41 07 Iul 2023
Muzeul Astra
Invitație în lumea antică, la Muzeul Astra Sibiu: Castra Barbarorum

În acest weekend, iubitorii de natură, cultură și arheologie se pot bucura de o vizită la cel mai mare și important muzeu în aer liber din estul Europei: Muzeul Astra.

Pe o suprafață de 96 de hectare, în mijlocul pădurii, întinzându-se pe malurile a două lacuri, sunt expuse sute de exemplare case autentice tradiționale, gospodării și instalații tehnice vechi de secole, aduse și conservate aici de pe întregul teritoriu al României, alcătuind un magnific sat de patrimoniu.

Evenimentul organizat pentru publicul larg la muzeul în aer liber de la Sibiu va face posibilă o incursisune în lumea antică, în viața cotidiană a oamenilor de acum 2000 de ani, cu meșteșugurile specifice lor.

Castra Barbarorum este un demers cultural inedit, dedicat patrimoniului arheologic, inițiat în cadrul programului „Animă ASTRA! 2023”. Atelierele se desfășoară zilnic, până duminică, 9 iulie, între orele 11:00-13:00 şi 14:00-18:00.

Activitățile demonstrative se vor desfășura sub forma unor ateliere de reconstituire istorică şi arheologie experimentală, prin intermediul cărora se vor confecționa obiecte de uz casnic, unelte meșteșugărești, unelte agricole și arme, reproduse fidel după cele descoperite în siturile arheologice.

Atelierele sunt însoțite de spații expoziționale care prezintă aspecte de viață cotidiană, militară și a tehnologiei de epocă, ale civilizaților antice - celți, daci, sarmați, germanici: tipologia vaselor și instrumentarul gastronimic, prin amenajarea unei bucătării antice, procesul tehnologic, uneltele și produsele finite rezultate din activitatea meșteșugarilor, dar și armamentul și echipamentul folosit de războinici.

Cei care doresc să învețe cum își confecționau uneltele oamenii din antichitate pot participa la atelierul de lemnărit la strung antic, susținut de membrii Asociației Culturale Omnis Barbaria, și Ars Fabrilis Oficina, care vor anima atmosfera din muzeu.

Toți vor purta haine specifice lumii antice și meșteșugurilor pe care le practică. „Atelierul meșteșugăresc de lemnărit exemplifică modalitatea de prelucrare a lemnului cu ajutorul uneltelor de mână specifice epocii antice, dar și cu ajutorul unor instalații acționate de forța umană: strungul și scaunul de cuțitoit. Se vor confecționa vase de lemn și cozi pentru unelte agricole și meșteșugărești”, explică reprezentanții muzeului.

Există și un atelier de olărit unde se poate învăța cum își confecționau oamenii din antichitate oale, ulcele și alte obiecte casnice de lut, prin modelare cu mâna și prin arderea vaselor. Atelierul de fierărie antică prezintă confecționarea uneltelor meșteșugărești, uneltelor agricole, armamentului și echipamentului militar.

Atelierul de prelucrare a firelor textile și a pieilor de animale, folosite la confecționarea vestimentației, încălțămintei și a unor elemente componente a instrumentarului meșteșugăresc, ilustrează procesul de țesere la război vertical, vopsirea firelor textile și argăsirea pielor.

×
x close